Handen wassen in onschuld, ofwel geen verantwoording willen afleggen voor je daden of gebrek aan daden. Het is vanaf het begin van onze jaartelling een joods ritueel die in de bijbel, in een verhaal naar voren komt. Koning Herodes wil niet de verantwoordelijk nemen voor de dood van Jesus. Hij laat de verantwoordelijkheid bij het volk en wast zijn handen in onschuld.
Dag van het handen wassen
Vandaag is het de dag van het handen wassen. Met het wassen van de handen kunnen er veel ziektes worden voorkomen. Ziekmakende bacteriën zijn overal en kunnen makkelijk verspreid worden door onze handen, via bijvoorbeeld de deurkruk, het toetsenbord en de telefoon.
Het handen wassen is voor het eerst ingevoerd in het Allgemeines Krankenhaus in Wenen in 1847. In dat ziekenhuis was er al jaren een hele hoge sterfte bij kraamvrouwen en de pasgeboren kinderen. Vooral op een enkele afdeling. Op die afdeling stierven per 3000 bevallingen zo’n 600 vrouwen. Op andere afdelingen maar zo’n 60. Men kon er maar niet achter komen waar dat aan lag.
Een Hongaarse arts, Ignac Semmelweis, die daar werkte, kwam er min of meer bij toeval achter waardoor het sterfte cijfer op die afdeling zo hoog was. Op die afdeling werden, door dezelfde artsen en assistenten, ’s ochtends doden onderzocht en ’s middags bevallingen begeleid. Zonder enige vorm van hygiëne. Ignac lied op een dag alle mensen die de kraamafdeling op kwamen, hun handen wassen in bleekwater. Het sterfte cijfer daalde in 3 weken heel sterk. Tot ongeveer even veel sterfte als op de andere kraamafdeling. Toen op die ander afdeling ook de handen werden gewassen daalde ook daar het sterfte cijfer drastisch. Het heeft nog tientallen jaren geduurd voordat er daadwerkelijk stappen werd ondernomen voor een beter beleid.
bron: https://www.eoswetenschap.eu/geschiedenis/dokters-was-uw-handen