Wat is er zo alternatief aan alternatieve zorg. Zorg is zorg, zou je zeggen.
Toch is het wel anders. Zorgen voor een pasgeborene is ook anders dan de zorgen voor een volwassene.
Zorgen is een ander helpen of bijstaan om zo die ander zijn leven weer op de rit te krijgen.
Dit helpen is ook gelijk een heel breed begrip.
Iemand helpen met oversteken kan al, door in de auto zittende, die ander even de ruimte en gelegenheid te geven.
Of de ander helpen met oversteken door die ander je arm te reiken zodat de ander daarop kan steunen.
En ja, dat kan nog steeds als mensen onder elkaar.
Bij professionele zorgverlening komen er wel verschillen voor in de manier hoe de zorg wordt aangepakt.
Neem bijvoorbeeld het verschil tussen de reguliere en alternatieve zorg op eerste lijn niveau, de (huis)arts.
Er is een klacht met de gezondheid en we zoeken hulp.
Reguliere zorg en alternatieve zorg
Regulier
Bij een reguliere arts meldt je je bij de assistent en geef je aan waarvoor je komt. Daarna kan je in de wachtkamer plaats nemen en wacht dan tot er een zoemer gaat. Zijn er meerdere wachtenden dan is de zoemer bestemd voor degene die er het langste zit. Dan ga je naar de kamer waar de dienstdoende arts zich bevind. Deze arts heeft een heel protocol waar hij/zij zich meestal aan moet houden. Vaak is er maar hooguit een kwartier de tijd om de klacht te diagnosticeren en er en remedie voor te vinden. De arts schrijft een receptje uit en het consult is afgelopen. Deze procedure is tegenwoordig wel iets mensvriendelijker en is de zoemer niet meer in veel praktijken te horen.
De reguliere arts, ook wel allopathisch arts genoemd, richt zich vaak vooral op de symptomen en probeert deze met medicijnen te onderdrukken of tegen te werken. De medicijnen zijn standaard chemisch en zoveel mogelijk gepatenteerd.
Een bezoek aan de reguliere arts wordt standaard vergoed door de zorgverzekeraar.
Alternatief
Bij een alternatieve artsenpraktijk, bijvoorbeeld bij een homeopaat, wordt er meestal van tevoren een afspraak gemaakt. Op het afgesproken tijdstip komt de arts je halen uit de wachtkamer en samen gaan jullie naar de behandelkamer. Kom je voor het eerst bij deze arts, dan duurt het consult ongeveer anderhalf uur. Er wordt een uitgebreide vraaggesprek gevoerd (anamnese) over alle aspecten van de gezondheid, lichamelijk en geestelijk. Is er een goed beeld van de algehele gezondheid dan gaat de arts de specifieke klacht analyseren en worden er testjes gedaan met een mogelijk goed werkend homeopathisch medicijn. Dit medicijn zal de klacht helpen verminderen of helpen verdwijnen. Het lichaam wordt zelf gestimuleerd om de klacht op te heffen. Vaak is een vervolgconsult na een paar weken aanbevolen.
De alternatieve arts, ook wel holistisch arts genoemd, richt zich op de oorzaken van de klacht en de algehele gezondheidstoestand van de hulpvrager.
Met de medicijnen, die vaak dicht bij de natuur staan, wordt de klacht verminderd of opgelost.
Een bezoek aan de alternatieve arts wordt, afhankelijk van de zorgverzekeraar, voor een deel vergoed.
Erkenning
De reguliere gezondheidszorg is door de staat erkend en krijgt op velerlei wegen steun en subsidie.
De opleiding voor regulier arts wordt door de staat erkend en volop gesubsidieerd en ondersteund door de farmaceutische industrie.
De alternatieve gezondheidszorg wordt niet gesubsidieerd en zoveel mogelijk in het verdomhoekje geplaatst en zwartgemaakt. De opleiding in de alternatieve zorg wordt door de student zelf betaald, zonder subsidie.
De opleiding wordt ook niet erkend door de staat. Voor de alternatieve zorg is er ook geen universitaire opleiding, voor de reguliere zorg wel. Overigens is er in Duitsland wel een universitaire opleiding in de alternatieve zorg.
Samenwerken
Langzaamaan komt er meer samenwerking tussen de twee verschillende zorg methoden. Het is lange tijd geweest dat de reguliere arts de autoriteit was en bevoegd was om medische handelingen te verrichten. Het gebeurt nu vaker dat de reguliere arts de client doorstuurt naar zijn alternatieve collega. En andersom gebeurt dat ook.
Het gebeurt wel dat een zieke met een ongeneselijk geachte ziekte en dus uitbehandeld bij de reguliere zorg, toch herstelt van die ziekte nadat het alternatieve traject was doorlopen.
Voor een gebroken been is het niet logisch om naar een homeopaat of natuurgeneeskundige te gaan. Daarvoor ga je naar een chirurg. Voor het na-traject kan de holistische zorg wel weer om de hoek komen kijken.
Alternatieve zorg alternatief?
Wat is er nu eigenlijk zo alternatief aan de alternatieve zorg?
De reguliere arts gebruikt, vaak dure, gepatenteerde, medicijnen die de klacht onderdrukt of zelfs tegenwerkt. Tevens zijn er zeer vaak werkingen van het medicijn die niet de bedoeling zijn voor hetgeen waarvoor het medicijn wordt genomen.
De zogenaamde bijwerkingen.
Het wordt steeds meer duidelijk dat de zogenaamde bijwerkingen steeds vaker de hoofdwerkingen zijn. Een chemisch medicijn is niet gemaakt om te genezen maar om de gebruiker net ziek genoeg te houden.
Een genezen mens heeft geen medicijn meer nodig. Het medicijn wordt niet meer verkocht. Daar gaat de winst.
Dit moet ten aller tijden worden voorkomen.
Steeds vaker komt er nu ook in het nieuws, soms zelfs in het reguliere nieuws, dat homeopathische middelen en kruiden heel goed helpen tegen immuniteit problemen. Deze problemen worden ook wel eens ‘virussen’ genoemd.
Wij kunnen gezond worden en blijven door weer terug te gaan naar de natuurlijke waarden. De natuur heeft alles om ons in een gezonde levensstandaard te houden. De chemische vaccins hebben een heel ander, tegengesteld, doel. Mensen ziek houden en de winsten torenhoog.
De natuur draait niet op winst maken maar om de soorten in stand te houden. De natuur gaat gewoon zijn gang ook al zijn wij er niet meer. Werken en genezen met de natuur houdt ons hier langer op aarde.