De energie van muziek door gitaar of piano

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
mm
de wereld van muziek met gitaar in vuur en vlam

Muziek maken en naar muziek luisteren heeft veel invloed op ons gemoed en op onze gezondheid.
De muziek die we horen is een verzameling van geluidstrillingen. Net als overigens bijvoorbeeld stemmen en andere geluiden.
De geluiden van muziek worden gemaakt door instrumenten die de lucht in trilling brengen. Het kan ook een vloeistof in trilling brengen maar dat wordt niet als zodanig voor muziek gebruikt.
In dit artikel worden de gitaar en de piano als gedachtebasis genomen.

Een mooie omschrijving van muziek wordt in wikipedia gegeven:

Aan muziek kunnen de aspecten toonhoogte, ritme, geluidssterkte, klankkleur en textuur (monofonie, polyfonie e.d.) onderscheiden worden, maar ook stilte. Het woord ‘muziek’ is afgeleid van het Griekse μουσική (mousikè), ‘kunst van de Muzen’.

Het bespelen van een instrument kan heel veel voldoening geven en geeft lichaam en geest energie. Het is een vaak zeer intensief, topsport bijna en vereist handigheid, coördinatievermogen en durf.
In mijn jongere jaren heb ik wel eens wat gitaar gespeeld en ik heb de gitaar nog steeds.De snaren moeten nog eens worden vervangen. De nieuwe snaren zijn laatst al aangeschaft, dus die zijn er ook. Ik moet het alleen nog even doen.

Er was alleen wel een groot probleem met het instrument, ‘het maakt zoveel geluid’.
Ook speelde ik wel een beetje piano, vooral als er niemand thuis was, want het probleem van het geluid was er nog steeds.
Als kind wilde ik niet opvallen en nu eigenlijk ook nog niet. Dat is in dit werk niet zo handig.
Muziek maken geeft juist expressie aan het mens zijn.


Vereniging van hart en hoofd

Muziek maken is een goede therapie voor veel kwalen. Door te trillingen van bepaalde instrumenten gaan sommige organen meetrillen of resoneren. Dit kan een heilzaam effect geven. Het hoofd en het hart kunnen zo op een goede manier op elkaar worden afgesteld.
Eigenlijk zou iedereen eens muziek moeten maken of zou iedereen eens moeten gaan zingen en dansen.
Ook hiermee worden hart en hoofd verenigd.

Dit verenigen van hart en hoofd kan op een positieve en ook op een negatieve manier gebeuren.
Een bepaalde toonsoort of toonhoogte kan verschillende uitwerkingen hebben op het gemoed. Ook kunnen verschillende muzieksoorten mensen tot wanhoop drijven terwijl anderen van die zelfde muzieksoorten helemaal gelukkig worden.
Zo kan ik heel slecht tegen klassieke muziek. Na een half uurtje luisteren ernaar ben ik helemaal geïrriteerd.
Andere soorten muziek kan ik echter heel goed verdragen. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren. Gelukkig maar.


Planten en muziek

Ook planten zijn gevoelig voor muziek. Zowel positief als negatief.
Uit experimenten is gebleken dat planten goed gedijen op klassieke muziek van o.a. Beethoven en Chopin.
Country-muziek en house konden de planten niet verdragen en kwijnden de planten langzaam weg. Muziek met veel lage bastonen zijn niet goed voor planten. Ook rap en hardrock kunnen de planten niet goed verdragen. De planten raken hier bijna zichtbaar van in de stress. ( kan mij er wel iets bij voorstellen.)
In 2007 zijn er in Zuid Korea onderzoeken gepubliceerd waarin staat dat planten het best op licht reageerden bij een geluidfrequentie tussen de 125 en de 250 Hertz. Doordat de planten beter op het licht reageerden, gingen ze beter groeien.
Met muziek met een laag aantal slagen per minuut en een hogere frequentie geven planten een hogere oogst.
Handig en leuk om te weten.

Dus als de planten het thuis niet zo goed doen, zet dan een gezellig (klassiek) muziekje op.
Of misschien een muziekje waarop stiekem gedanst kan worden.
Bij planten en bij mensen zorgt stress voor een verminderde weerstand en een zwakker immuunsysteem.
Het is belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen en zo goed mogelijk uit het leven van mens en plant te verwijderen.
Muziek luisteren en muziek maken helpt het immuunsysteem.


Kristallen en muziek

gitaar klanken kunnen deze vormen creëren

De Japanse onderzoeker Masaru Emoto (1943-2014) heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen muziek en de vorming van ijskristallen. Volgens Emoto hadden de ijskristallen uit water dat in een ruimte met ‘vriendelijke’ muziek mooiere, gelijkmatigere vormen dan van water uit een ‘agressieve’ omgeving.
Het is echter niet wetenschappelijk bewezen. Iemand met een beetje voorstellingsvermogen kan deze test echter wel begrijpen.
Mensen voelen zelf ook meestal meer agressie in zich opkomen in een agressieve omgeving en vinden rust in een rustige. Harmonische, rustige muziek brengt de hele omgeving in een sfeer die ook als rustig en harmonisch wordt ervaren. En andersom dus ook.
Rustige achtergrond muziek brengt een heel andere stemming dan onrustige. Hier wordt in winkels volop gebruik van gemaakt. In een hippe kleding zaak zal er niet zo gauw rustige klassieke muziek gedraaid worden. In een juwelierszaak waarschijnlijk eerder.


Zelf een gitaar of piano bespelen

Mensen met gevoel voor ritme en die soepel zijn in hun gewrichten kunnen vrij makkelijk een muziekinstrument leren bespelen. Dan doel ik op bijvoorbeeld een gitaar, een piano of verschillende soorten fluiten.
Het is bekend er een aantal bekende muzikanten zijn die doof of slechthorend zijn zoals bijvoorbeeld Ludwig van Beethoven (laat doof), Eric Clapton (lawaaidoof) en Phil Collins (slechthorend).
Dit hoeft een muziek carrière dus niet in de weg te staan.

Jong geleerd is oud gedaan. Deze spreuk gaat zeker wel op voor het leren spelen van een instrument. Dit wil uiteraard niet zeggen dat een ouder iemand het niet meer kan leren. Het zal alleen wat lastiger gaan en moet er wat meer tijd voor worden uitgetrokken. Eigenlijk zoals bij alles.

Het kiezen van een instrument is heel persoonlijk en ook wel afhankelijk van het budget. Een gitaar kost aanmerkelijk minder dan een piano en neemt ook aanmerkelijk minder ruimte in. Nu zijn er ook wel goede elektrische piano’s te koop, die niet veel groter zijn dan twee toetsenborden. Het voordeel van zo’n apparaat is dat er met een koptelefoon op gespeeld kan worden, waardoor oefenen in de late uurtjes ook mogelijk is. Met een gitaar wordt dat weer iets lastiger.
Ook een drumstel kan tegenwoordig ook elektrisch. Alleen het geluid van de drumsticks op het instrument, de drumsolo op de koptelefoon. Handig voor mensen met ‘geluidsvrees’.


Muziekles voor gitaar

Heb je al jaren lang een gitaar staan, net als ik, en je hebt nooit de moeite genomen om er op te leren spelen dan is een online gitaarcursus een heel goede manier voor een start. Uiteraard kan ook les genomen worden bij de plaatselijke muziekschool. Een online cursus maakt de stap wat eenvoudiger.
Via de knop hieronder is een heel aardig cursus onder handbereik.
Mocht je nog geen gitaar hebben, de leraar in de cursus, Koen Snoek, kan je zeker adviseren bij het kopen van een goede (beginners) gitaar.
Probeer het eens, het zal je wel bevallen.
Muziek kan veel vreugde geven en zelf muziek maken nog veel meer.

Muziekles voor piano

Toch liever de piano onder het stof vandaan halen of heb je ergens een leuk keyboard op de kop kunnen tikken, dan is de cursus van muziekschool docent René Knops vast wel iets om te onderzoeken.
De heerlijke klanken van de piano weer door het huis horen galmen. Op een zwoele avond de rustige klanken horen die je zelf produceert. Of als je je zelfverzekerd genoeg voelt, gewoon op de piano in de stationshal van een van de grotere treinstations een concert geven.
Gewoon piano of keyboard spelen omdat het kan en om dat jij het kan.
De rust en de energie die het spelen op een instrument uitstraalt is goed voor jezelf en voor de mensen om je heen.
Het warme ritme, de harmonische klanken. Daar worden heel veel mensen blij van.
Jij kan het waar maken. Met de hulp van René zal het lukken!

bronnen: o.a. https://www.cnnbs.nl/meer-oogsten-met-muziek/, pixabay, wikipedia