Hoeveel energie heeft een mens eigenlijk nodig om een dag te kunnen leven? Een lastige vraag, want het ligt er maar net aan waar die mens op de wereld staat en wat die mens gewend is.
Voor het menselijk lichaam zelf is het niet zo heel moeilijk om te berekenen. In grote lijnen in ieder geval.
Er is een standaard formule voor het berekenen van een doorsnee energiebehoefte op stofwisselings niveau of in rust:
vetvrije massa van het lichaam x een constante van 1,23 x 24 uur
Testje
Laat ik het voor mijzelf eens uitrekenen.
Mijn vetvrije massa is 61.9 kg. (Een tijdje terug gemeten bij de fitness)
Dus: 61,9 x 1,23 x 24 =1827,288 kcal (ook wel Cal) 7648,66 Joule.
(Sinds 1979 is het SI (système Internationale) stelsel dwingend voorgeschreven in de EU voor het economisch verkeer. Joule is de SI eenheid voor energie.)
Bij lichte arbeid komt er 10% bij (764,866): 8413,53 J
Bij middelmatige arbeid 25% (1912,17): 9560,83 J
En bij zware arbeid 50% (3824,33): 11472,99 J
Dit is alleen nog maar de energie die ik gebruikt heb om mezelf in leven te houden en te bewegen.
Stel nu dat ik vandaag thuis werk op een wat ouder pc en een 17 inch scherm. Deze samen gebruiken zo’n 180 watt per uur. Ik type in die tijd mijn berichtjes, doe onderzoek op internet en de pc staat al gauw 10 uur aan. De apparaten hebben dan al 1800 W gebruikt.
1 W = 1J/s.
Dus mijn combinatie heeft 180 W x 3600 s x 10 uur = 6.480.000 J gebruikt in die 10 uur. Ikzelf maar 8413,53 J in 24 uur!
Die computer gebruikt dus 770x meer energie dan ik op zo’n dag.
En dan heb ik nog niet eens gerekend wat de energie behoefte van de verwarming is en van de lamp op het bureau en van de waterkoker voor het theewater en en…
Andere gebruikte energie
Wij (westerse) mensen gebruiken dus heel veel energie voor dingen die voor ons mens zijn helemaal niet nodig zijn.
We kunnen uiteraard niet zonder hulpmiddelen en dat hoeft ook niet. Het is er en we kunnen het gebruiken.
Het is echter wel eens goed om er bij stil te staan hoeveel energie we gebruiken die we echt niet nodig hebben.
Zoals bijvoorbeeld onnodig lampen laten branden, of een tv de hele dag aan laten staan, zonder dat er naar wordt gekeken. Zo zijn er wel tientallen voorbeelden te noemen. We kunnen met z’n allen heel veel minder energie gebruiken zonder aan comfort in te boeten. Als we het willen en als we het willen zien.
Door minder energie te gebruiken kunnen we ook solidair zijn met de mensen die de energie gewoonlijk niet zo makkelijk kunnen gebruiken als wij.
Energie is er altijd
Het energie verbruik reduceren moet ook van onszelf komen want van de staat of de algehele maatschappij, hoeven we niets te verwachten. De staat is volop bezig de 5G installaties aan te laten leggen. Deze zendinstallaties hebben een maximaal rendement van zo’n 5%. Dus van elke 100 joule die erin gestopt wordt gaat 95 joule verloren.
Gelukkig hebben we windturbines die, als de subsidiekraan open blijft, energie opwekken met een rendement van ongeveer 20%.
En draait er ook nog altijd een kolencentrale op de achtergrond mee. Want even uitzetten en opstarten gaat niet zo gemakkelijk. De meest moderne centrale heeft, bij een maximum vermogen, een rendement van 46%. En ook de kerncentrales, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk, zijn altijd in bedrijf en leveren ook de elektriciteit, waar het nu steeds over gaat.
De eerste productie van elektriciteit uit kernenergie was trouwens op 20 december 1951, in de experimentele kernreactor EBR-1 in Idaho in de VS.
Geniet van de energie die je hebt. Van jezelf en van buiten.
Energie is er altijd en daar hoeven we niets voor te doen.
Zelfs de natuur helpt ons een handje met de winter zonnewende die vandaag gaat starten en er drie dagen over gaat doen. Onze aarde gaat vanaf nu, het komende half jaar, weer meer gebruik maken van de energie die de zon geeft.
Nu doen we nog moeilijk om de ene energie om te zetten in een andere energie en dat dan te gebruiken. Als straks de vrije energie ook echt vrij komt, dan wordt de wereld nog veel mooier, schoner en beter.
Voor iedereen.