Energie vergelijken

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Al jaren lang ben ik geïnteresseerd in energie en energieën.
Energieën en energie vergelijken is als appels met peren vergelijken, lijkt het.

‘Oude’ energie

Energie is de laatste jaren een gewild onderwerp geworden. Vooral elektrische energie. Energie uit kolen en gas wordt steeds meer in de ban gedaan, voor gewone huishoudens. Kernenergie heeft al jaren geleden aan prioriteit ingeboet in Nederland. Te gevaarlijk, vervelend afval, teveel straling(?) Na Tsjernobyl en Fukushima zijn we allemaal extra bang. De problemen met de kerncentrales op Three Mile Island bij Harrisburg VS, in 1979, is echter al lang vergeten. En praten over de kernoorlogen duizenden jaren geleden doen alleen complotdenkers nog maar opveren.
Investeringen voor meer schonere kerncentrales, als thorium centrales, wordt al lange tijd op de lange baan geschoven. En de echt schone energie, de vrije energie, zit tot in de eeuwigheid in patenten gevangen. Lijkt het.

Windmolens en zonnepanelen

Windmolens en zonnepanelen zijn ‘de’ oplossing voor onze energiebehoefte. Dat wordt ons in ieder geval voorgehouden. Oneindig veel zon en altijd wel (ergens) wind. En zonnepanelen en windmolens zijn ook nog eens gratis, wordt gesuggereerd.
Ze worden bij tientallen, het liefst in beschermt natuurgebied, geïnstalleerd.
Natuurgebieden zijn toch al van ons allemaal, dus die kunnen ook wel voor ons allemaal gebruikt worden. En het scheelt ook veel geld. Als een boer een stukje van zijn weiland verhuurt om er een windmolen op te zetten, krijgt hij daar elk jaar (hier bij mij in de buurt) zo’n 90 duizend euro voor. De ‘Natura 2000’ gebieden zijn echter gewoon ‘gratis’ want van ons allemaal (?) IJsselmeer, Waddenzee, kuststrook van Groningen, Friesland en Noord Holland om er maar een paar te noemen.

Windmolens draaien op subsidie, heeft een minister president ooit eens gezegd. Zijn geheugen liet hem later even in de steek toen hem gevraagd werd of hij dat had gezegd. Kan gebeuren. Hij heeft echter wel een punt. Nog steeds. Er zijn tientallen onderzoeken geweest en ook nog tientallen gaande, die aangeven en vermoedelijk ook nog zullen aangeven, dat een windmolen uiterst onrendabel is. Net als een zonnepaneel overigens.

Negatieve energie

Een windmolen geeft energie, vooral trillingsenergie, door aan het water. Veel waterdieren kunnen daar niet zoveel mee. Andere waterdieren schijnen er door aangetrokken te worden. Poliepen en kreeftjes gedijen goed op poten van booreilanden en windmolens. Zeezoogdieren vermijden de gebieden waar wordt geheid voor de fundering van o.a. molens, tot een afstand van zo’n 20 km.

Op het land geven de molens ook trillingen af en geven bij bepaalde zonnestand ook (irritante) slagschaduw. En om over het ‘dood meppen’ van vogels nog maar te zwijgen. Hebben de molens na zo’n 10-15 jaar hun leeftijd behaald moeten ze weer worden ontmanteld. In Duitsland zijn ze er nu al volop met de ontmanteling bezig. Het staal van de mast is te recyclen, De kunststof rotorbladen geven veel meer problemen en het ontmantelen van de fundaties geeft ook heel veel problemen. En kost dus veel geld.
De beleidsmakers in Nederland hebben hier waarschijnlijk al een oplossing voor gevonden want wij gaan hier gewoon nog duizenden molens plaatsen.
Of het kan natuurlijk ook zo zijn dat zij denken van ‘na ons de zondvloed!’. Maar … zij zijn natuurlijk wel heel erg integer.(?)

Zonnepark

Voor zonneparken speelt globaal hetzelfde verhaal. Zonneparken worden aangelegd op, voorheen, landbouwgronden en mogelijk ook in natura 2000 gebieden. Het bewijs hiervoor moet ik nog verzamelen. Het lijkt me echter wel aannemelijk. De landbouwgronden worden dus nu ergens anders voor gebruikt, waardoor er mogelijk en tekort aan lokale voedselproductie ontstaat.

Hout als brandstof

Een andere populaire ‘duurzame’ energie opwekking is het verstoken van honderden hectare bos per jaar in één houtstook centrale.
Het Noorse bedrijf ‘waterval’ gaat hier in Nederland een aantal van dit soort ‘schone’ elektriciteitscentrales bouwen en beheren.
Zo’n centrale zou minder CO2 uitstoten.
CO2 is een, inmiddels totaal economisch uitgemolken, gas en zal straks weer uit ons geheugen worden gewist, net zoals dat bijvoorbeeld bij ‘zure regen’ het geval is geweest. Een houtkachel bij gewone particulieren is echter wel vervuilend en moet worden gedemoniseerd.
Het is de bedoeling dat iedereen afhankelijk wordt van de door de overheid gestimuleerde algemene energieopwekking. Particulieren worden nu nog gestimuleerd om zonnepanelen op het dak te nemen en met zo’n leuke slimme meter kan op afstand de energieopbrengst worden gereguleerd. Handig.

‘Duurzaam’

Al deze voorzieningen van windmolens, zonnepanelen, en houtstookcentrales nemen ongeveer 2 % van de energie behoefte van Nederland voor hun rekening. Er is dus nog een lange weg te gaan om heel Nederland ‘emissie vrij’ en ‘duurzaam’ te krijgen. Wat dat dan ook mogen zijn.

Energie vergelijken kan alleen als er verschil in energie is. Iets wat hetzelfde is hoeft niet vergeleken te worden. elektriciteit is elektriciteit, of het nu door een windmolen of een kerncentrale is opgewekt. Groene elektriciteit is hetzelfde als grijze. Ik zie geen verschil als ik het licht aan doe. Er wordt soms 100% groene energie aangeboden, geproduceerd uit bijvoorbeeld windmolens. De kabels echter waarmee het wordt overgebracht worden ook gebruikt voor elektriciteit opgewekt door kernenergie. Hoeveel groene energie komt er dan in mijn huis? En er moest voorheen aanmerkelijk meer voor worden betaald.

Verbrandingsmotor

Nog een andere leuke.
De auto, met verbrandingsmotor. Deze moet steeds meer gaan rijden op steeds minder rendabele brandstof. De brandstof wordt sinds kort verplicht bijgemengd met plantaardige brandstof. Verbouwd, ook weer, op akkers waar voorheen voedsel geteeld werd. Voor een beetje biobrandstof is veel landbouwgrond nodig. De verbrandingswaarde van de biobrandstof is ook nog eens aanmerkelijk lager. Het rendement van de motor gaat hierdoor achteruit. Er is meer brandstof nodig en dus is er ook meer emissie. Meer brandstof moeten kopen om eenzelfde afstand te kunnen afleggen. Kassa. Sneller een vervuilde motor. Rendement nog meer naar beneden. Kassa. Meer uitstoot. Kassa.
Gelukkig snappen we het allemaal. (?)
Het is echter gewoon de bedoeling dat alle auto’s straks elektrisch zijn, van afstand kunnen worden bestuurd en ook aan en uit kunnen worden gezet. De mens is in die tijd ook omgevormd tot een androïde wezen, volledig gestuurd door het 5G netwerk.

Nieuwe energie

Gelukkig zijn er al wat groepen mensen aan het ontwaken. Heel voorzichtig. Want , laat ik het positief verwoorden, wat er nu allemaal gaande is, dat willen we niet langer meer. Tenminste, een kleine groep wil dat niet meer. Er is een energie aan het ontstaan van positiviteit. Er is een nieuw tijdperk aangetreden met meer positieve trillingen, meer positieve energie. Mensen zien elkaar wat vaker staan. De jeugd is al bezig om minder afhankelijk te worden van de smartphone. Ik zie in ieder geval wel eens een jongere zomaar zonder zo’n apparaat in zijn hand. Heel bijzonder. en verheugend.

De nieuwe energie vergelijken met de oude is steeds meer de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *