Moraliteit

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Jaren geleden al vond ik bovenstaand plaatje op internet. Het is actueler dan ooit.

Moraliteit: doen wat goed is, ongeacht wat er is gezegd.
Gehoorzaamheid: doen wat is gezegd, ongeacht wat goed is.

Gehoorzaamheid

Wij zijn hier ter lande al vele jaren, decennia, in de ban van gehoorzaamheid.
Het wordt ons als kind al opgedrongen.
Op school ben je geen goede leerling als je niet precies doet wat de leraar, en heel veel vaker, de lerares, je zegt.
Bij ‘maatschappijleer’ moet altijd naar de mond van de onderwijzer(es) worden gepraat, anders kwam (komt?) er een onvoldoende op het proefwerk.

Als een soldaat, agent, of nog veel erger, een boa, zegt wat wel en niet mag, dan moet dat, onder dwang van intimidatie of geweld, worden opgevolgd.
Dit terwijl een soldaat, agent of boa ongeveer het laagste van het laagste is in onze maatschappij. Maar omdat zij een uniform dragen en een wapen tot hun beschikking hebben, hebben zij onterecht overwicht op gewone mensen.
Zij hebben geleerd gehoorzaam te zijn en dwingen anderen dat ook af.
Meestal verre van moraliteit dus.

Vele van deze individuen, die eigenlijk altijd met z’n tweeën zijn, zullen vaak in een spagaat worden gedwongen, als er nog enig geweten is.
Het is hen niet echt kwalijk te nemen, want het is hun beroep. Zij krijgen geld voor het onderdrukken van mensen en het strikt uitvoeren van opdrachten. Of het nu goed is of slecht.

Niet afwachten

Mensen in ‘hoge’ posities zijn nu vaak gedwongen om te gehoorzamen onder druk van bedreiging en/of chantage. Zij gaan merken dat er dingen gaan veranderen die niet ten gunsten van hen zijn.
Zij weten dit altijd al, waarschijnlijk, maar door de chantage kunnen ze niet meer terug.
Ze kregen na hun uitgevoerde taak vaak een mooi baantje bij een bank of een leuk, makkelijk klusje bij een openbaar orgaan.
Als ze het echt heel erg bont gemaakt hebben, ik bedoel, als ze echt heel gehoorzaam en slaafs geweest zijn, dan was er voor kort wel een mooie baan bij de EU.
Dat is er binnenkort, als het goed is, ook niet meer.
Voor deze mensen is de storm niet echt iets om op te verheugen.
Sommigen houden de eer aan zichzelf. De Duitse minister van financiën van de deelstaat Hessen is de eerste die in het nieuws komt. Hij heeft de storm niet afgewacht en is zelf gegaan.
Er zullen nog wel een aantal volgen.

Moraliteit

Veel van de gewone mensen zijn gehoorzaam. Vaak omdat ze slecht zijn geïnformeerd. Er is wat verteld, er wordt wat gedaan en er zijn veel angstige geluiden.
Sommige kassaplaatsen in supermarkten zijn omgebouwd tot spoorweg loketten uit de jaren 70, ter bescherming tegen de griep.
Elk jaar is er de griep en nog nooit is er zoveel heisa om geweest.
Alleen omdat er een ander naampje aan is gegeven en er een andere agenda uitgerold moet worden. De oude, satanische mannen hebben haast.
Angst en onwetendheid als wapen. En een virus is een doeltreffend hulpmiddel. Zolang mensen geen kennis hebben van o.a. deze documntaire en vele andere berichten.

De angst en zelf-quarantaine heeft ook voordelen voor de tegenkrachten die steeds meer terrein winnen. Ook zij kunnen ongehinderd hun werk doen.
Zij proberen een samenleving op te bouwen die gebaseerd is op moraliteit en openheid. De menselijke maat.
Dat gaat niet zomaar en er komen soms totalistische trekjes bij kijken.
De taal die de ‘vijand’ verstaat.
Wij allen kunnen hierna onze samenleving op moralistische wijze opbouwen en in vrede en voorspoed met elkaar leven. Als wij dat tenminste willen.
Het zal een hele omschakeling zijn, van gehoorzaam naar moraal, van meeloper naar verantwoording nemen.
Dat geldt trouwens ook gewoon voor mij. Ik ben ook opgevoed als gehoorzaam. Deze eigenschap heb ik gedeeltelijk kunnen omzetten in luisteren. En dat kan van pas komen de komende tijd.
Luisteren en doen, anders dan gehoorzamen.

plaatjes: mensenrechten.org, pixabay