Gek zijn is gezond

Gemiddelde leestijd: 3 minuten
nar

De elfde van de elfde, ‘Dag van de gek’. Nouja, het getal elf staat als vanouds voor het gekkengetal. En op de elfde van de elfde, om elf uur elf (’s avonds) wordt de ‘prins van de gekken’, prins carnaval gehuldigd. Carnaval is pas ergens in maart maar de prins heeft , met zijn gevolg van narren en hofdames, ministers en adjudanten, (schijnbaar) genoeg te doen in de voorbereidingen daartoe.

Voor de Franse Revolutie (1789), nu 230 jaar geleden, werd er in de gebieden onder de Rijn al carnaval gevierd. Tijdens de bezetting van de Nederlanden door de Fransen, is de ‘elf’ het gekkengetal geworden. De bewoners staken de gek met de bezetters tijdens het carnaval. Elf zou afgeleid zijn van ėgalitė, libertė fraternitė. Gelijkheid, vrijheid, broederschap. De leuze van de Franse Revolutie.

Tijdens carnaval mag gewoon eens gek worden gedaan zonder dat iemand daar problemen mee heeft. Nog even los komen voordat er 40 dagen in een strak keurslijf geleefd dient te worden, in de katholieke veertigdagentijd. Gek kunnen, durven en mogen doen geeft ontspanning. Ontspanning geeft betere menselijke contacten en geeft meer aandacht voor de gewone dingen om ons heen.

Stef Bos, een van mijn favoriete Nederlandstalige artiesten, heeft een vrolijk lied over ‘gek zijn’ gemaakt. Een liedje om lekker met mee te zingen. Eentje die blijft hangen.

Sint Maarten

Een ander evenement voor vandaag is Sint Maarten. Een lichtjes en bedelfeest waarvan de oorsprong niet echt bekent is. Maar, net als zoveel religieuze feestdagen die gebaseerd zijn op ‘heidense’ natuur feesten, zal Sint Maarten hier ook wel van afstammen. Sint Maarten is een feestdag in Nederland, België, delen van Duitsland in Zwitserland en Hongarije en natuurlijk op Sint Maarten. Er is veel op internet over het Sint Maarten feest te vinden.

Het feest wordt gehouden in een donker deel van het jaar. Lichtjes geven wat vrolijkheid in de sombere periode. Ook nu de voedsel oogsten zijn binnen gehaald en het land niet veel meer geeft, is het wat moeilijker om aan verse voeding te komen. Kinderen leren, net als bij bijvoorbeeld Halloween, om te bedelen. Te bedelen om etenswaar, om snoep in dit geval. De etenswaar om ongezond te blijven. Jong geleerd is oud gedaan.

Positief zijn de soms hele mooie creaties waarmee de kinderen het (kaars) licht verspreiden. Jonge kinderen leren hiermee hun creativiteit uiten. En ze mogen zomaar in het donker naar buiten. Alleen, of in een klein groepje. Met een ouder, dichtbij, op de achtergrond. Spannend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *