Gezond gebit geeft gezonde geest

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
jongen met  stralende lach aan zee

Onze mond is een van de belangrijkste toegangspoorten van ons lichaam. Er komen via de mond heel veel stoffen het lichaam binnen. Die we wel en die we minder nodig hebben voor ons lichaam. In ons eten en drinken zitten vele nuttige en ook vele schadelijke stoffen. Deze komen via de mond binnen en het gebit komt hiermee in aanraking.
Het gebit hebben we om ons eten te vermalen, om dat, met behulp van de enzymen in het speeksel, tot een nuttige brei te verwerken. Waar het lichaam in het algemeen wat mee kan.
Ons gebit gebruiken we ook om mooie en schadelijke dingen te zeggen. Het zorgt ervoor dat er duidelijke klanken kunnen worden opgebouwd. Zonder gebit is een mens vaak moeilijker te verstaan.
Wat we zeggen bepaald voor een groot deel hoe we in het leven staan.
Praten we positief, dan denken we ook positief en reageren anderen ook vaak positief.
Onze geest en ons onderbewustzijn worden zo ook gevuld met positiviteit.
Een gezonde geest in een gezond lichaam.
Positiviteit als een heerlijk virus. En een stralende lach is besmettelijk.

Het gebit

De tanden en kiezen lijken harde, ondoorlaatbare onderdelen van het gebit. In werkelijkheid zijn ze poreus en kunnen ze binnengedrongen worden door kleine deeltjes uit het eten en drinken. Er zit vaak wel een goede, hardere beschermlaag op de tanden en kiezen, het tandglazuur, maar door de zuren in de mond gaat de bescherming van het glazuur achteruit.
Bacteriën kunnen zich zo makkelijker hechten op de tanden en kiezen. Vooral op plaatsen waar we lastig bij kunnen met tandenpoetsen.
Bacteriën kunnen zich vrij makkelijk verplaatsen door de poreuze holtes en zo steeds dieper de mond inwerken.
De mondholte is maar met een heel dun vliesje gescheiden van het hersenvocht en de hersenen. Bacteriën kunnen zo vrij makkelijk tot dichtbij de hersenen doordringen. De hersenen worden beschermt door een vochtlaag, die de bacteriën, bij goede gezondheid, goed kunnen tegenhouden. En het bloed kan de bacteriën wegleiden.
Wordt er nu weinig zorg besteed aan het gebit hebben de bacteriën vrij spel in de mond en kunnen zich in hoog tempo vermenigvuldigen. Ook het zuur uit ons eten en drinken helpt de bacteriën op weg. Zij gedijen heel goed in een zure omgeving.

Suiker en koolhydraten

Ons eten, met de grote hoeveelheden suiker en koolhydraten, geeft veel zuur af in de mond. Deze stoffen worden makkelijk in de mond omgezet met als residu: zuren. Deze zuren tast dus op den duur het glazuur van de tanden en kiezen aan.
De bacteriën in de mond geven ook vaak een onaangename lucht uit de mond. Vermengt met luchtjes van de verschillende etenswaren en drinken die in de mond zijn gekomen.

Gebitsverzorging

Gebitsverzorging is dus van belang voor een veilige verwerking van ons voedsel en ter bescherming van de aanvallen, vanuit de mond, op de hersenen.

Een stralend gebit geeft ook een stralend uiterlijk. Het geeft meer zelfvertrouwen en meer aantrekkingskracht.

We kunnen ons gebit op veel manieren reinigen.

Hier geldt ook, voorkomen is beter dan genezen. Bacteriën zijn overal en dus ook in de mond. Bacteriën horen ook in de mond, ze helpen mee met de spijsvertering. Wel kunnen we de weerstand in de mond vergroten door minder zure en zuurmakende dingen te nuttigen. Of in ieder geval een goede balans zien te krijgen in de zuur- base verhouding. Verder is het verstandig om regelmatig de tanden te poetsen, met een zachte of medium (elektrische) tandenborstel. En wacht wel even met tanden poetsen als je even daarvoor veel zuur hebt binnen gekregen. De glazuurlaag is week geworden door het zuur en kan zo met tandenpoetsen worden verwijderd. Dit kan je zo wat beter voorkomen.

flos in vorm van 'zaagje'

Een ander heel nuttig hulpmiddel is de flosdraad, het ‘zaagje’ en de tandenstoker. Deze hulpmiddelen kunnen de plaatsen die door de tandenborstel worden overgeslagen wel goed bereiken. De flosdraad kan de rondingen van de tand en kies goed volgen en zo de verontreinigingen makkelijker verwijderen. De tandenstoker zorgt ervoor dat er meer ruimte komt tussen de tanden en kiezen onderling. Hierdoor blijven er minder kleine ‘kiertjes’ waarin zich gemakkelijk verontreinigingen kunnen ophopen. Tevens kunnen de borstel en de flosdraad er gemakkelijker komen.

Fluoride

In bijna alle tandpasta’s en op bijna alle flosdraad en tandenstokers zit fluoride.

Deze fluoride is een afvalproduct van de aluminium industrie en van de aanmaak van kunstmest. Er zijn veel tegenstrijdige berichten wat betreft fluoride. Het zou het tandglazuur versterken en het is giftig. Er zijn vele onderzoeken gedaan op het gebied van fluoride.
Voor jonge kinderen wordt fluoride vrije tandpasta sterk aanbevolenen. Andere gebruikers worden geadviseerd om de pasta uit te spugen. Fluoride wordt echter al door het mondslijmvlies opgenomen en komt zo toch in het lichaam terecht.
Fluoride heeft een slechte invloed op de pijnappelklier. Dit orgaantje in de hersenen verkalkt (mede) hierdoor. Dit orgaantje is heel belangrijk bij de aanmaak van allerlei hormonen en wordt ook wel de toegang tot de ziel genoemd of het derde oog. Bij een verkalkt orgaan zijn veel functies geremd.

Alternatief

zelf gebruik ik al jaren een eigengemaakte tandpasta en dat bevalt mij heel goed.
Uiteraard is fluoride afwezig! Ik zal je het receptje geven. Er zijn veel varianten van, de werking is nagenoeg gelijk.

recept

ingredienten:

  • kokosvet
  • natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
  • Himalayazout of (keltisch) zeezout*
  • paar druppeltjes muntolie**

Voor de hoeveelheid die ik steeds ongeveer maak:
verwarm twee grote theelepels kokosolie totdat deze net is gesmolten. ‘Au bain marie’ gaat het prettigs. Voeg hier een theelepel natriumbicarbonaat en een theelepel zout aan toe.
En paar druppels etherische olie. Twee of drie druppels is genoeg.
Doordat (kokos) vet en zout zich moeilijk met elkaar vermengen, is het handig om het mengsel te roeren totdat het mengsel goed vermengd is gestold. Doe het mengsel in een kunststof of glazen potje met een kunststof deksel. Ik gebruikte een metalen deksel maar die gaat roesten door de zouten.
Het is even wennen, ik ben er heel tevreden over.

Bijkomende voordelen van dit mengsel:
Kokosolie heeft een bacteriëndodend effect wanneer het in contact komt met o.a. speeksel.
Natriumbicarbonaat verlaagd het zuurgehalte in de mond
In Himalayazout of zeezout zitten veel mineralen
Etherische (munt) olie geeft een prettige smaak en een prettige adem

*(Keltisch) zeezout wordt gewonnen uit zeewater. Onze zeeën zijn volledig(?) verontreinigd met microscopisch plastic. Dit zou in het zout achter kunnen blijven.
**Neem voor de etherische olie een olie die bestemd is voor inwendig gebruik. Deze is wat moeilijker te koop dan de olie voor verdampers. In deze laatste olie zitten schadelijke stoffen.

bron over fluoride: https://gezondheidenvoeding.nl/gezondheid-gezond/fluoride-in-tandpasta-gevaar-voor-de-gezondheid

flosdag, dag van het autogas, verander je wachtwoord dag

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *