In de serie over ketogene voeding gaat dit kleine artikel over keto en topsport. Een recente onderzoek geeft positieve resultaten aan met ketonen in de wielersport. In andere artikelen op deze website is uitgelegd wat er in het lichaam gebeurt, als dit overschakelt van glucose verbranding naar vetverbranding. Lees voor deze informatie ketogene voeding en keto en vetten.
Inhoudsopgave
Onderzoek bij universiteit Leuven
Bij de universiteit van Leuven, België, is onderzoek gedaan naar de werking van ketonen in de topsport. Hiertoe hebben studenten in het team van bewegingsfysioloog en professor Peter Hespel, gedurende 3 weken, Tour de France etappes nagebootst op de home trainer. Een groep van 9 studenten gebruikte de gebruikelijke supplementen en een groep van 9 studenten kreeg een ketonendrank. Er kwamen relevante verschillen naar voren tussen de groepen.
De groep die ketonen als brandstof heeft gekregen, presteerden beter, herstelden beter van vermoeidheid en hadden een betere eetlust. De uiteindelijke prestaties waren bij de ketonen groep 15% beter dan bij de niet ketonen groep.
Reprecentatief
Normaal gesproken wordt een onderzoek op 18 mensen niet gezien als representatief voor een hele sportgroep. Maar in dit geval kan, door de grote verschillen tussen de beide groepen, wel een vergelijk worden gemaakt naar het grotere sportgebied.
Ketonen worden ook al langer gebruikt in de sport. Er is echter nooit goed onderzoek naar gedaan. Dat is in Leuven nu wel gebeurd.
Ketonen doping?
Doordat ketonen resultaatbevorderend werkt valt voor veel mensen deze stof gelijk onder doping. Het is echter niet in de dopinglijst opgenomen door het anti-doping agentschap. Het gebruik van ketonen is zelfs goedgekeurd door het agentschap. Zij konden geen argumenten vinden om het op de dopinglijst te zetten. Zouden ze dat wel gevonden hebben, dan zou water en suiker ook op de lijst moeten komen. En ook cafeïne. Cafeïne is al in 2001 van de dopinglijst afgevoerd.
Wanneer kwamen ketonen in beeld in de sport
Bij de olympische spelen van 2012 in Londen kwam voor het eerst het gebruik van ketonen in de sport in beeld. Het was een Engelsman, Bradley Wiggins, die in 2012 de Tour de France won. Waarschijnlijk door ketonen te gebruiken als energie.
Professor Hespel haalt in een stuk aan: “Ik heb ooit een renner horen zeggen dat hij aan een 12-tal Rondes van Frankrijk deelgenomen had, waarvan eentje op ketonen. Bij die ene op ketonen was zijn hartslag in Parijs nauwelijks gedaald tegenover zijn hartslag bij de proloog.” Door gebruik te maken van ketonen als brandstof hebben de renners genoeg energie over voor de slotronde in Parijs.Veel wielrenners weten dat er veel kan gebeuren met ketonen en zijn zelf bezig om er mee te experimenteren. Onder leiding van hun coach en sportarts.
Geen wondermiddel
Ketonen zijn niet echt een wondermiddel. Alleen op meer ketonen gaat een sporter niet beter presteren. De sporter zelf, zijn lichaam, moeten ook zijn aangepast aan het gebruik ervan. Ketonen werken ook het best bij een niet te extreem hoge inspanning. Voor piekinspanningen gebruikt het lichaam gewoon weer glucose, als dat nog aanwezig is. Sporten op ketonen vergt veel voorbereiding, uithoudingsvermogen en wilskracht. Een topsporter heeft dit vaak allemaal wel en komt dus ook ver. En met ketonen gewoon net wat verder. Nog. Totdat elke sporter op ketonen prestatie levert. Dan komt er vast weer wat nieuws. Zoals altijd het geval is.
Andere terreinen
Het gebruik van ketonen op het geestelijk vermogen van de studenten is in dit onderzoek niet getest. De test is eigenlijk alleen representatief voor duursporten. Wellicht gaan ook andere studies zich meer richten op onderzoek bij andere sporten.
Ketonen zijn een energiebron die op veel terreinen in het leven veel goed kunnen doen. Veel ziektes kunnen worden genezen of in ieder geval worden verminderd door een gezonde levensstijl en gezonde voeding.
Bron: VRT NWS, J Physiol 597.12 (2019) pp 3009–3027