Linkshandig… het meest handig (?)

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
mm
hand linkshandig

Vandaag, 13 augustus, is de jaarlijkse dag van de linkshandigen.
Ongeveer 10% van de wereld bevolking is linkshandig en het lijkt er soms op dat het percentage toeneemt.
Mannen zijn, volgens de statistieken, iets vaker linkshandig (10% meer) dan vrouwen.
Over linkshandigheid is best wel veel te vinden op internet en omdat het vandaag linkshandigendag is, doe ik er er nog een berichtje op internet bij.
Medisch gezien is linkshandigheid niet echt anders dan rechtshandigheid. Psychologisch lijkt het mij, als linkshandige, wel wat uitmaken. Ikzelf ondervindt de voor en nadelen van linkshandigheid elke dag weer opnieuw.

Linkshandig schrijven en tekenen

jongen linkshandig
foto: gezondheidsnet.nl

Doordat ik mijn hele leven al linkshandig ben is het heel gewoon geworden om sommige dingen niet zo makkelijk te doen.
Op school, de eerste klas, waar ik begon met schrijven, was het nog net gebruikelijk om met een kroontjespen te schrijven.
Met een kroontjespen kan eigenlijk alleen maar trekkend worden geschreven. De inkt wordt tussen de twee scherpe punten vandaan getrokken. Bij linkshandig schrijven worden de scherpe punten in het papier gedrukt, gaan de punten wijken en er ontstaat een vlek. De linkshandige kan dit probleem opheffen door als het ware onderste boven te schrijven en zo ook de pen trekkend over het papier te bewegen. Gelukkig voor mij won de balpen het van de kroontjespen en heb ik nooit echt onderste boven leren schrijven.
Met de balpen is het iets makkelijker om duwend te schrijven, al is het niet ideaal.

Tekenen

Tijdens de tekenlessen op de MTS moest er met inkt worden getekend op kalkpapier, op tekenborden.
De ‘moderne’ tekenborden hadden een tekenmachine en ik kom er nooit goed mee overweg. Dat ding zat altijd in de weg.
Ook de tekenhaak was gemaakt voor rechtshandigen en die lag bij mij dus ook altijd in de weg.
Bijzonder genoeg heb ik jaren lang op een tekenkamer gewerkt en met allerlei soorten tekenmachines de tekeningen gemaakt. Wel was het voor anderen vaak raar om te zien hoe ik tekende want ik zette de tekeningen op van rechts naar links.
Toen het computertekenen in kwam heb ik mij dat ook eigen gemaakt door alles rechtshandig te tekenen met een muis. Een linkshandige muis was er niet echt. Het nadeel was wel weer dat het tekenen allemaal wat langzamer ging omdat ik alles eerst moest ‘vertalen’. Dit was dus ook al niet zo bevorderlijk voor de carrière.
Misschien ben ik daarom ook altijd wel een beetje tegendraads geweest. Ik bekijk veel dingen vanuit een heel ander kant.

Linkshandig en tegendraads

Of de tegendraadsheid werkelijk met mijn linkshandigheid te maken heeft heb ik eigenlijk nooit onderzocht.
Ik ben gewoon linkshandig. Punt uit.
Toch zijn er nogal wat bekende mensen (geweest) die linkshandig waren en zijn die allen nogal eens de neiging hebben om tegendraads te zijn. Dat hoeft dus niets te maken te hebben met hun linkshandigheid, het kan dus wel….

Mensen uit een ver verleden zoals Leonardo da Vinci, Julius Ceasar, Beethoven en Mozart waren allen linkshandig en hebben veel bereikt in hun leven.
Andere hedendaagse linkshandigen zoals Bill Gates, Bill Clinton, Barak Obama, George W Bush (sr) hebben ook veel bereikt, in de vernietiging van de wereld en zijn er soms nog volop mee bezig.
Het heeft vast niets met hun linkshandigheid te maken. Maar het zou zomaar een rol kunnen spelen of hebben gespeeld.
Er is, denk ik, nooit onderzoek naar gedaan en het is ook misschien helemaal niet interessant. Want, zo wordt er natuurlijk gezegd, er zijn veel meer mensen die rechtshandig zijn en die ook heel bekend zijn.
Het is echter wel opvallend dat er, vanuit die hele kleine groep, de 10%, zoveel mensen opstaan die wat hebben betekend. Al dan niet goed of slecht.

Tien procent

tekst

De 10% minderheid komt in veel meer statistieken naar voren. De 10 % super rijken bijvoorbeeld, waarvan er dus ook weer een groot aantal in het andere lijstje voorkomen.
Mmmm… misschien toch wel eens interessant om in te verdiepen.
Misschien kunnen in het onderzoekje ook de positief bekendstaande linkshandigen een rol spelen en hun memoires meegenomen kunnen worden.
Bekendheden als: Jan des Bouvries, Willem van Hanegem, Johan Cruijff en bijvoorbeeld Phill Collins.
Deze linkshandigen hebben ook een aardige roem en rijkdom bemachtigd en niet ten kosten van hun tijdgenoten.
Misschien komt er wel een hele wereld vol mysterie naar boven als de linkshandigheid wordt onderzocht.

Misschien komen wij, de ‘goede linkshandigen’, wel aan de ‘macht’ en kunnen wij de overgrote meerderheid laten zien hoe we mooi en fijn met elkaar kunnen leven….