Omega 3, omega 6

Omega 3 en omega 6, wetenschappelijke schrijfwijze: n-3 en n-6, zijn een groep binnen de meervoudig onverzadigde vetzuren. Er zijn meerdere groepen, echter n-3 en n-6 zijn de belangrijkste in het lichaam en in de voeding.

Omega 3, n-3

Kenmerkend in de structuur van het n-3 vetzuur is de plaats van de dubbele binding in de keten. De eerste dubbele binding zit, vanaf het einde van de keten gezien, op de derde plaats. Hier wordt in dit artikel verder niet op ingegaan.

N-3 komt vrij veel voor in vette vis en in enkele plantaardige producten, als lijnzaadolie. N-3 werkt meestal ontstekingsremmend. N-3 werkt nauw samen met n-6. Doordat N-3 vetzuren niet door het lichaam worden aangemaakt, moet deze door voeding worden verkregen.

Omega 6, n-6

De eerste dubbele binding in een n-6 vetzuur zit, vanaf het einde van de keten gezien, op de zesde plaats. Ook hier wordt in dit artikel verder niet op ingegaan.

N-6 komt veel voor in plantaardige producten. Grote hoeveelheid N-6 bevordert ontstekingen. Het belangrijkste n-6 vetzuur is linolzuur. Andere n-6 vetzuren zijn uit linolzuur te verkrijgen. N-6 is een belangrijk vetzuur en onmisbaar voor een goede gezondheid. echter, vermijdt een teveel N-6 in verhouding tot n-3. Een goede verhouding is 1:1 tot 5:1 afhankelijk van de situatie en is per mens verschillend.