Slachtmaand

Gemiddelde leestijd: 3 minuten
slachtmaand

November, de elfde maand van onze huidige kalender, had in vroegere tijden de naam slachtmaand.
Het schijnt een gebruik te zijn geweest op boerderijen om in de maand november een of meerdere dieren te slachten als onderdeel van de voedsel voorraad voor de komende winter.
Als de bladeren van de bomen zijn gevallen is het gemakkelijker voor jagers om op groter wild te jagen. November werd in sommige streken ook wel jachtmaand genoemd.
Beide keren was het voor de mensen een maand om vlees voorraden in te slaan. De gewassen op de akkers zijn al grotendeels geoogst en nieuwe gewassen gedijen niet meer zo goed op een grond die steeds kouder is.

Het is in onze tijd steeds moeilijker om een goed stuk vlees op het bord te krijgen.
Slachten is niet meer van deze tijd, vinden veel mensen. Of het moet het ombrengen van miljoenen insecten zijn wat wel weer goed is in de ogen van diezelfde mensen.

We leven in een vreemde wereld.

Dieren slachten is steeds minder acceptabel, mensen afslachten is echter weer helemaal geen probleem.
Kijk maar hoeveel mensen er zijn vermoord, gewone mensen, vrouwen, kinderen, in Oekraïne en nu ook Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Mensen die afgeslacht zijn door de legers die hen eigenlijk zouden moeten beschermen.

Ook het slachten, ombrengen van mensen in ons eigen land gaat gewoon door. Zij het een stuk subtieler.
Goed gelovige mensen die denken dat de medische wetenschap het beste met hen voor heeft. Zij halen deze maand gewoon weer hun prikjes met een onbekende potentieel dodelijke cocktail. De farmaceutische industrie draait weer miljarden winsten. Zij gaan gerust over lijken. Als het er maar niet al te veel worden want aan lijken kunnen de fabrikanten niet veel meer verdienen.

slacht en ontleed

Saamhorigheid in de slachtmaand

Slachten heeft wat met ontleden. In de slachtmaand hoeft geen mens of dier te worden gedood om toch dingen te ontleden.
Onderzoeken, uitpluizen, Het kost heel veel tijd en veel energie.
Een leuke bezigheid voor de sombere, donkere november maand.

In deze slachtmaand kunnen er weer zaken worden ondernomen die de saamhorigheid van de mensen om ons heen vergroten. Het maken van gedichten voor het komende sinterklaas feest. En bijvoorbeeld het creëren en fabriceren van kerstkaarten geeft vaak veel voldoening en het opsturen of rondbrengen ervan geeft vreugde en contact momenten.

De donkere november maand hoeft dus duidelijk niet zo donker te zijn in onze harten.
Laat het buiten maar waaien. Binnen in ons hart en onze ziel kan er volop zonneschijn zijn.

afbeeldingen via pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *