Social media en vrienden

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Vriendschappen zijn van alle tijden.
Ze ontstonden bijvoorbeeld rondom het huis, op school, op straat of in de winkel. Overal waar mensen samen komen kan vriendschap ontstaan.
Tot 1968 waren er jongensscholen en meisjes scholen. Het was dus vrij logisch dat er daar makkelijk vriendschappen ontstonden tussen de jongens onderling en de meisjes onderling. In 1968 werd de mammoet wet ingesteld en werden de aparte jongens- en meisjes scholen opgeheven. De klassen werden toen verplicht gemengd.

Toch bleven de vriendschappen vooral tussen de sekse onderling ontstaan omdat er een heel ander opgroei patroon is tussen jongens en meisjes. Jongens zijn in het algemeen iets langzamer in de ontwikkeling dan meisjes.
Er is vaak op basisschoolleeftijd nog geen klik tussen jongens en meisjes. Ieder ging zijn eigen weg ook al zaten ze in een klas. Deze vriendschappen blijken vaak heel bestendig. Vele ouderen van nu hebben nog vriendschappen vanuit hun vroege jeugd.

Social media

Met de komst van de mobiele telefoon en social media is het begrip vriendschap nogal opgerekt. Als je niet oppast is iedereen in het adressenbestand van de telefoon of pc ineens iedereens vriend.
Zo kan je honderden vrienden hebben die je nog nooit hebt ontmoet, gezien of hebt gesproken. Allemaal vrienden van vrienden van vrienden van… En al deze vrienden hebben de hele dag door jou wat te vertellen.
Dit wordt met een piepje kenbaar gemaakt. Bij ieder piepje zie ik dan ineens velen om me heen naar zijn of haar telefoon grijpen. Een triest en ook wel vermakelijk gezicht.

Voorheen reed ik nog wel eens met het openbaar vervoer. In een metro coupe was ik soms de enige, tussen tientallen passagiers, die geen telefoon in de handen had.
Al die passagiers hebben mogelijk geen weet van wat er in hun directe omgeving afspeelt. Welke leuke, aardige mede passagiers er zijn. Hoe leuk een kort gesprekje met de passagier naast je kan zijn.
Mensen raken zo van elkaar vervreemd en komen zo, als robots, op hun smartphone eilandje te zitten.

Probleempjes

Hier komt ook een gezondheidseffect om de hoek kijken. Het is al jaren geleden bewezen dat de straling van een mobiele telefoon gezondheidsschade geeft. Schade aan de hersenen. Zeker bij jonge mensen, die nog een relatief dunne schedel hebben.
Er staat ook in de gebruiksaanwijzingen van de telefoons dat het toestel niet te dicht bij het hoofd gehouden moet worden. Maarja, wie leest er tegenwoordig nog een gebruiksaanwijzing.
Zeker als de telefoon het signaal gaat opbouwen is de piek straling het hoogst. De gebruiker, en allen om de gebruiker heen, krijgt de extra dosis straling.
Zie het als meeroken: De roker rookt een sigaret, iedereen eromheen moet verplicht ook de rook inademen.

Stukje natuurkunde

Bij het telefoneren in een gesloten omgeving, van bijvoorbeeld een auto of treincoupé gaat ook de natuurkunde nog een rol spelen. Het metalen frame van de auto of coupé werkt als een kooi van Faraday. (bron)
Kort door de bocht, straling kan er niet zo makkelijk in en kan er echter ook niet makkelijk uit. Als veel telefoons een signaal moeten oppakken moet er met een hoger vermogen worden gestraald. De straling blijft langer ‘hangen’ in de ruimte.

Wifi

In de treinen is tegenwoordig overal wifi.
Een interne minimagnetron, die het signaal van buiten de kooi van Faraday binnen versterkt uitzendt. Zo wordt iedereen die in de trein zit continu bestraald. Of er nu wel of geen gebruik van wordt gemaakt.

5G

Heel binnenkort, als 5G ons is opgedrongen, hoeven we niet meer naar de bakker voor een brood en een gezellig praatje over het weer. Oh, wacht de bakker is er al niet meer. Of naar de slager voor ons stukje vlees en een gratis plakje worst voor de kleine. Oh, wacht de slager is er ook al niet meer. Straks kunnen we niet meer buiten komen zonder ons ziek en misselijk te voelen. Onze huizen worden vestingen met daarin alleen nog maar zombies.
Ons eten wordt gebracht door steeds weer andere koeriers. Want ook deze koeriers kunnen de straling niet lang verdragen.
Maar gelukkig, via het nu super super snelle internet op de telefoon kan nog wel gesproken worden met een van onze honderden virtuele vrienden. Als wij daar nog toe in staat zijn.

Wat kunnen we doen

Tegen het uitrollen van het 5G netwerk (G staat trouwens voor Genocide) is nu niets meer te doen. Toch??? We hebben 2G, 3G en 4G toch ook gewoon geaccepteerd.
Dat mede daardoor het overgrote deel van de bevolking chronisch ziek is, is geen probleem. Een uitkomst zelfs voor de farmaceutische industrie en van de andere industrietakken van steeds hetzelfde clubje.

Wel kunnen we wat doen aan de honderden ‘vrienden’.
Neem vandaag even de tijd en verwijder de vrienden die je niet in levende lijve ontmoet hebt. Of in de afgelopen 10 jaar bijvoorbeeld.
Dit geeft heel veel rust, heel veel minder piepjes en kom je ook weer eens tot jezelf. En tot de mensen die 2-3 meter van je vandaan zijn.
Misschien komt hier nog eens een echte vriendschap uit.
Dat zal niet gelijk zijn want iedereen moet zijn eigen menselijke waarde weer herontdekken. Van zombie naar mens. Dan ontstaan de meest mooie vriendschappen, als bloemen in de lente.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *