Wereld diabetes dag

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Vandaag is het Wereld diabetes dag, dat elk jaar op 14 november gehouden wordt. 14 november is gekozen omdat dit de geboortedag was van Frederick Banting, die samen met Charles Best, de ontdekker van het hormoon insuline, in 1922. (bron)

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening die, vooral in de westerse wereld, heel veel voor komt. (En helaas een uiterst winstgevende aandoening is.) Bij diabetes kunnen in het lichaam de suikers niet meer goed worden verwerkt. Hierdoor zijn er continu teveel suikers in het bloed aanwezig.

Bij een goede gezondheid zijn de hoeveelheid suikers in het bloed in evenwicht met de hoeveelheid insuline. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt in een heel klein deeltje van de pancreas (alvleesklier), de eilandjes van Langerhans. De naam insuline is afgeleid van het Latijnse woord insula, eiland. (bron). Het hormoon zorgt o.a. voor de regulering van de suikerhoeveelheid in het lichaam door suikers om te zetten in o.a. glucose. Insuline is ook de ‘sleutelbewaarder’ voor de cellen. De cellen kunnen glucose opnemen met de hulp van insuline.

Als er echter lange tijd veel suikers in het lichaam komt, kan de insuline de suikers niet meer verwerken. Hoeveel er ook van wordt aangemaakt. De lichaamscellen zijn door de grote hoeveelheid insuline echter ook ongevoelig geworden voor het hormoon. Insuline resistentie. Hierdoor kunnen de cellen geen glucose meer opnemen. De insuline verliest zijn werking en de glucose worden niet meer in de cellen opgenomen en blijven in de bloedbaan. Dit uit zich weer in een hoge bloedsuikerspiegel.

enkele symptomen

Bij mensen met diabetes (type 2) is er dus een teveel aan suiker en een te veel aan insuline in het bloed. Bij diabetes (type 1) is er echter juist te weinig of geen aanmaak van insuline. De insuline zorgt er ook voor dat glucose omgezet wordt in vet, dat wordt opgeslagen in de vetcellen. Eerst vooral rondom de organen en spieren. Later in de vetweefsels in de meer zichtbare plekken zoals de buik bij manen en de dijen bij vrouwen. Doordat de cellen niet genoeg brandstof krijgen geven zij een seintje om meer glucose te leveren. Zo krijgen we weer behoefte aan suikers. Het lichaam probeert wel de hoeveelheid suikers te verwijderen maar dat lukt niet meer zo goed. Dit alles uit zich onder meer in vermoeidheid, vaak slechter slapen, veel moeten plassen en veel en vaak moeten eten. Vooral koolhydraten en suikers.

Kwalen als gevolg van diabetes

De suikers worden nog wel afgebroken en het residu hiervan is zuur. Een zure omgeving is een weldaad voor o.a. kankercellen en ook vele bacteriënstammen gedijen goed in een zure omgeving. Bij veel zuur in het bloed raken de wanden van vooral de slagaders beschadigd. De cellen daar kunnen het vele zuur niet verdragen. Hierdoor ontstaan wonden in de slagaders en zeker in de veel kleinere slagaders, zoals de kransslagaders rondom het hart. Het lichaam komt te hulp met de ‘pleister brigade’, eiwitten en cholesterol, die een beschermlaag opbouwen tegen het zuur. Zo kan de wond onder de ‘pleister’ langzaam genezen. Blijft het bloed echter zuur dan moet de pleister veel dikker worden en sluit op den duur het bloedvat af. Al naar gelang de plaats volgt er bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte. Ook dementie kan het gevolg zijn.

Diabetes (type 2) blijkt dus een voorbode te zijn van meerdere ernstige kwalen. Van bijvoorbeeld overgewicht, hart falen en dementie. Doordat we van kinds af aan al veel te veel (geraffineerde) suikers binnen krijgen en het lichaam minder snel werkt naarmate we ouder worden, komt diabetes op steeds jongere leeftijd voor. Met alle gevolgen van dien.

Remedie

Er is gelukkig nu al veel aan te doen om diabetes, vooral type 2, te bestrijden. Zonder dure medicijnen. Door, van jongst af aan al, onze leefstijl aan te passen en veel minder geraffineerde suikers binnen te krijgen, is diabetes de wereld uit te krijgen. En daarmee ook vele andere ernstige kwalen. Hier op de site is al een een en ander geschreven over koolhydraat arme voeding en ketogene voeding. Deze voeding methoden werken ook bij diabetes. Deze voeding methoden zorgen voor een vermindering van suiker verslaving. Dat is goed voor het hele lichaam en de hele mens.

Een goede methode om de beschadigde slagaders te helpen genezen is om, naast de geraffineerde suikers te weren, ook meer vitamine C, over de dag verdeeld, binnen te krijgen. Bij zo’n 3 gram per dag krijgt het lichaam de hulp om de beschadigingen te genezen. Let echter wel op dat vitamine C van zichzelf al een zuur is. Bij het gebruik van vitamine C moet er ook veel schoon water gedronken worden. Schoon water drinken is altijd essentieel voor een goede gezondheid. Het werkt mee met o.a. een goede afvoer van (giftige) afvalstoffen uit hel lichaam en zorgt ervoor dat het bloed beter kan stromen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *