Als we ’s ochtends de gordijnen open doen, hoeveel natuur zien we dan door onze ramen? Hoeveel groen en hoeveel bomen? Als we naar ons werk gaan, hoeveel frisse lucht snuiven we dan op? Velen van ons komen nauwelijks meer in aanraking met de natuur.
Steeds meer bomen moeten het veld ruimen voor technologische ‘vooruitgang’. Omdat we allemaal een film van 3 uur moeten kunnen downloaden op de smartphone, in 2 seconden. Omdat alles en iedereen 24 uur per dag, 7 dagen in de week moet worden gevolgd. En omdat wij, Nederland, als enige land van de wereld, van het gas af moeten, verstoken wij straks het hele oppervlak van Nederland aan bossen in ėėn biomassa centrale. In ėėn jaar. De grote boerenbedrijven worden overgebracht naar de Oekraïne. Daar worden mega bedrijven gebouwd. Van kennis en technologie voorzien door onze boeren. Onze boeren moeten straks maar zien hoe ze het rooien. Hun landerijen worden voor een prikkie opgekocht om er ‘natuurgebieden’ van te maken. Van die mooie stuifzand gebieden. Voor niemand toegankelijk.
Natuurlijke waarden, menselijke maat
Maar hier gaat het hier natuurlijk niet om. In dit stukje gaat het erom hoe we weer terug kunnen naar de natuurlijke waarde, de menselijke maat. In steeds meer plaatsen komen er initiatieven voor pluktuinen en natuurlijke voedsel coöperaties. Er worden, over de hele wereld, fruitbomen geplant. Van allerlei soorten en maten. Geen monocultuur maar biodiversiteit. Er gebeurt steeds weer wat meer op dit gebied. Steeds meer mensen kopen groenten met een biologisch etiket. Er wordt meer gelet of en hoeveel giftige E-nummers er in onze voeding zit.
Zelf kunnen we ook best wel veel doen om de ‘natuur’ dichterbij te halen. In elke tuin, elk terras, elk balkon en elke vensterbank kunnen planten worden gekweekt. Bijna overal is er wel ruimte voor een vogelvoederhuisje. Planten geven zuurstof en veel planten kunnen ook de lucht zuiveren. Dit zijn vaak ook planten die makkelijk zijn te verzorgen en te onderhouden. Vogels zorgen vaak voor een vrolijk gekwetter en levendigheid. En dat is weer goed voor ons humeur.
moestuin
Een moestuin geeft ons ontspanning. Hier kunnen we zien en beleven hoe de planten zich vormen. Hoe de planten groeien van de aandacht en zorg die ze krijgen. Vogels, vlinders en andere nuttige insecten geven de moestuin nog meer levendigheid. Elke dag is er wat te beleven. En in elk jaargetijde. Het mooie van de kleinschaligheid van een moestuin of grote plantenbak op het balkon is dat er biodiversiteit kan zijn. Verschillende planten die elkaar beïnvloeden en steunen.
Net als mensen kunnen ook planten beter met bepaalde planten samen werken dan met anderen. Zo kan bijvoorbeeld een aardbei goed samen in een bak met radijs, tomaat, prei of tijm maar kan niet overweg met bijvoorbeeld bloemkool of komkommer. Ook is het verstandig om niet steeds dezelfde planten op dezelfde plaats te kweken. De mineralen en andere voedingsstoffen worden uit de grond onttrokken en worden niet meer aangevuld. En kunstmest maakt het alleen nog maar erger. Net als wij mensen afwisseling nodig hebben, de planten hebben dit ook nodig. De hele natuur is altijd in beweging. En als wij mensen er behoedzaam mee omgaan is er voor alles en iedereen genoeg om van te leven.