Zwanger? Een heerlijke tijd voor jou en je kind

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
mm
Moeder en (ongeboren) kind

“Ja, het is er, ik voel leven…”
Een nieuw leven kondigt zich aan.
Het kind, zo prematuur als het nog is, heeft al volop energie en aandacht nodig.
Alles wat aandacht krijgt groeit, gaat zeker ook op bij de groei van een mensenlichaam.
In het begin gaat het lichaampje gewoon haar gang. Cel voor cel, orgaan voor orgaan. Een wonderlijke wereld, een fascinerende wereld. Hoe is het mogelijk dat er ‘uit het niets’ een lichaam ontwikkeld. Met alles er op en er aan.

Het lichaam als een huis

Dan komt de toekomstige bewoner van het lichaampje zo nu en dan even kijken. Vergelijkbaar met de bouw van een huis. In het begin is alleen de aannemer bezig met de bouw. Als de bouw wat gevorderd is komt de toekomstige bewoner zo nu en dan eens poolshoogte nemen, kijken hoe alles verloopt. Het zich langzaamaan eigen maken, met de hulp en de samenwerking van de aannemer, de moeder. Ook komen er anderen kijken en laten van zich horen. Bij het mensenkind de vader en eventueel de broertjes en zusjes. Een vrolijke boel. In dat huis, in dat lichaam wil het mensenkind wel wonen. Bij die mensen, in die buurt. Daar heeft het mensenkind voor gekozen toen die het huis, het lichaam uit koos om in te leven.

Een goed huis wordt gebouwd met goede materialen. Aan het ontwerp zelf hoeft niets meer te worden gedaan. Dat is al perfect. De gebruikte materialen, het juiste cement, het zuivere water maakt dat het huis, het lichaam zijn sterkte en schoonheid krijgt. Hier komt de belangrijke taak van de aannemer, de moeder kijken.
Eigenlijk al eerder. Het fundament.

Een mooi huis op een zwak fundament heeft niet zo veel overlevingskans. Een huis op rotsen gebouwd zal langer blijven staan dan een huis op drijfzand. Dus voor dat het huis wordt gebouwd dient de basis al solide te zijn.
Een solide basis voor een nieuw leven is een gezonde voeding en gezonde omgeving van zowel de moeder als de vader van het toekomstige leven.
Beiden dienen een zo optimaal mogelijke gezondheid te hebben.

Gezonde voeding voor moeder en kind

Gezonde voeding is heden ten dage een hele uitdaging. Hier op de site is al geschreven over koolhydraatarme- en ketogene voeding. Dit zou een leidraad kunnen zijn. Voor zowel de toekomstige moeder als voor de vader.
Heeft het leven zich eenmaal aangemeld dat is het verstandig dat de moeder goed op de voeding blijft letten. Zodanig dat ook het nieuwe leven voldoende voeding krijgt om zo het volledige proces zonder verstoring kan voltooien. Een hele uitdaging want het proces duurt al gauw negen maanden.

Negen maanden lang altijd met z’n tweeën en soms zelfs met meer. Buiten de rest van het gezin die ook de nodige aandacht vragen. Ga er maar aanstaan. Het mooie is dat de energie-voorziening er in voorziet. Het vrouwenlichaam past zich helemaal aan aan de situatie. Het lichaam weet wat het moet doen. Buiten de gedachten, wensen en bekommeringen van de moeder om. Een hele mini maatschappij op zich.
Het kleine mensje in wording gaat steeds vaker laten blijken wat het wil. Het gaat ook steeds vaker reageren op de omgeving buiten de waterzak waar het nu nog in leeft. Het mensje kan horen wat er wordt gezegd, kan voelen wat er wordt gedaan.
Het neemt alles op, ook al weet het niet wat het allemaal betekend.

Een liefdevolle omgeving, lieve woorden, zachte trillingen geven het mensje een welkom gevoel. Net als harde woorden, zware onaangename trillingen het mensenkindje doen inkrimpen, zoals die woorden dat zullen doen bij de meesten van ons. Het mensje in de baarmoeder is er al gewoon. Het leeft zoals wij leven, op lichamelijk, cel niveau.
Het leeft (gelukkig) nog niet zoals wij leven op gedachten niveau.

Hulp bij de voeding

groente voor moeder en kind

De voeding die de moeder tot zich neemt is dus heel belangrijk. Voor haarzelf en voor het ongeboren kind. Is het kind eenmaal geboren en krijgt het borstvoeding dan is het nog steeds heel belangrijk dat de moeder voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen krijgt en zo ook kan geven.
Gelukkig hoeft de moeder dit niet allemaal zelf uit te zoeken. Er zijn al vele studies naar gedaan en zeer vele moeders zijn de moeder al voorgegaan. Vriendinnen, hulptroepen, er zijn vele mensen die de moeder willen en zullen bijstaan. Ze staat er niet alleen voor.

Miss Natural heeft een handig boekje uitgegeven met daarin een groot aantal recepten die de moeder en haar (ongeboren) kind eenvoudig van de juiste voeding kunnen voorzien. Met een investering van 25 euro ben je het hele jaar voorzien van het beste en lekkerste eten. Goed uitgebalanceerd voor jou en voor je kind. En ook de ander gezinsleden leren spelenderwijs om gezond te eten.

Een fijne en gezonde wereld voor jou en je kind. Wat er ook gebeurd.
Sta in het leven, geniet van deze unieke momenten. Koester de liefde voor het (ongeboren) kind, samen met je man en de rest van het gezin.
Een heel fijne tijd toegewenst.

Afbeeldingen: pixabay: