Bergen bedwingen

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Zonnige oorden kunnen heel goed in de bergen zijn. Het spel van licht en donker kan sterker zijn omdat de bergen scherpe schaduwen kunnen geven op het zonnige deel. Bergen zijn ook van oudsher toevluchtsoorden geweest van mens en dier. In de natuurlijke omgeving is van alles te vinden om in of achter te schuilen. Grotten en spelonken, hellingen en bossen. Beschermende tegen zon en wind.

Ontstaan van bergen

Bergen zijn duizenden jaren geleden ontstaan en ontstaan nu nog steeds. Er zijn twee hoofdsoorten in de natuur bij het ontstaan van de bergen. Bergen worden gevormd door het tegen elkaar opdrijven van platen in de aardkorst. De platen duwen de randen tegen elkaar aan of schuift de ene plaat onder de andere waardoor de laatste omhoog wordt geduwd. Dit is in het klein goed te zien bij opkruiend ijs in bijvoorbeeld het IJsselmeer in een wat strengere winter. Een berg kan ook ontstaan doordat de platen juist van elkaar afdrijven en hier dus een ‘leegte’ ontstaat. De leegte wordt opgevuld met vloeibaar gesteente waarop de aardkorst drijft. Hierdoor ontstaan vulkanische bergen. De aardkorst is altijd in beweging. De continenten drijven ook verder van elkaar weg. Soms wel een centimeter per jaar. Veel zeeën en land is in e loop van miljoenen jaren verdwenen of tevoorschijn gekomen. Dit verhaal staat in de aardrijkskunde boekjes en ik moet er maar van uit gaan dat er een kern van waarheid in zit. We weten het tegenwoordig maar nooit.

Zelfgemaakte bergen

Zelf kunnen we ook veel en hele hoge bergen maken. Ik wel althans.
Bergen stof op rustige plekken, bergen (zomer) kleding die nog maar niet uit de kast weg willen. Bergen gedachten die om ordening vragen en vragen om te worden bedwongen. Alles op zijn tijd.
Hoewel… vooruitschuiven maakt de berg alleen maar hoger zoals zojuist van uit het aardrijkskunde boek is geleerd.
Gelukkig helpt de natuur ook een handje mee on bergen te slechten.
Soms komen ineens de foto’s tevoorschijn van dingen die, al jaren geleden, op marktplaats gezet zouden zijn. Gewoon die dingen uit het stof tevoorschijn halen en iemand anders er blij mee maken. Nuttige dingen voor mensen met een kleine beurs, die er als een berg tegenop zien om deze zaken in de winkel te moeten kopen.
Zo kunnen we elkaar helpen en beide bergen worden geslecht.
Bergen bedwingen wordt hierdoor ook steeds meer een sport.
Goed voor lijf en geest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *