Kritiek of suggestie

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

De ‘energie tekst’ voor vandaag liet even op zich wachten. Ik was gewoon begonnen om ‘voor de vuist weg’ te schrijven. En het later gewoon weer weggegooid.
Ik had de tekst in het plaatje hierboven al eens ergens in een boek gelezen en ik vind het een mooie tekst voor vandaag.

Kritiek

Vaak hebben we veel kritiek op anderen omdat de ander een andere kijk heeft, op bepaalde zaken, dan dat wij hebben. En kritiek komt bijna altijd als negatief en demotiverend over. Vaak heeft kritiek echter wel een grond omdat het resultaat niet voldoet aan de ideeën van degene die de kritiek levert. Andere achtergronden en andere kennis kan de ander er toe aanzetten om kritiek te leveren. Vaak ontaard dit dus in een welles nietes spelletje en degene die de kritiek moet aanhoren zet zijn hakken in het zand en sluit zichzelf af.
Dit gedrag is heel goed te zien bij personen die kost wat het kost iets door moeten drukken . Ook al weten ze dat ze niet goed bezig zijn. De agenda gebied hen te doen wat ze doen. kritiek wordt afgedaan als onzin en er wordt aan alle kanten omheen gepraat.
Zulk soort lui heeft ook niets aan suggesties.

Suggestie

‘Normale’ mensen echter kunnen vaak wel goed omgaan met suggesties. Met een suggestie kan iemand zijn eigen denkbeelden relatieveren en eventueel aanpassen aan het beeld van de ander. Of een goede uitleg kunnen formuleren waarom je denkt dat het moet zoals het bedacht is. Met het geven van een suggestie wordt de ander in zijn waarde gelaten en hoeft hij zich niet te verdedigen. Later kan hij zonder gezichtsverlies alsnog van gedachten veranderen, als dat tot betere resultaten leidt.

Suggestie meer vertrouwd

Ook voor degene die kritiek levert is het prettiger om er een suggestie van te maken.. De lont is al uit het kruitvat gehouden en kan zo minder kwaad. Als hij gelijk heeft met zijn suggestie komt het vanzelf goed. Of niet, in zijn ogen.
De suggestie geeft meer inzicht om het onderwerp op het gemak nader te bekijken. Zonder spanning of haatgevoelens.
Een suggestie is dus eigenlijk een idee aanreiken zonder direct de mening op te dringen, zoals bij kritiek wel het geval is.
Eigenlijk is een suggestie of kritiek geven hetzelfde. Alleen doet de suggestie meer vertrouwd aan. De munt waarvan kritiek en suggestie een kant van is, is eigenlijk een (dwingend) advies.

Met kritiek geven en ook met suggesties geven, dringen we onze denkbeelden aan een ander op. We worden enthousiast als de ander onze denkbeelden overneemt. Hopelijk heeft degene die de denkbeelden overneemt ook enthousiasme ervoor gekregen en voelt zich in zijn/haar waarde gelaten.
Als mensen op elkaar ingespeeld raken zijn kritiek en suggesties ook niet meer nodig en kan er zonder negatieve toon bijgestuurd worden als dat nodig mocht zijn.. Strijd wordt dan samenwerking. Negatieve spanning is dan harmonie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *