Mens met handicap

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Je wordt wakker op deze heerlijke dinsdag morgen en je springt uit je bed. Vol energie. Opgedaan door een weldadige nachtrust met mooie warme dromen en een heerlijk warm bed.
De warme douche, of het verfrissend koude water aan de wastafel, geven nog wat extra energie. Heerlijk!
Met energieke stappen ga je naar de keuken voor een heerlijk ontbijtje. Eitje koken, sneetjes Noors platbrood, besmeert met een lekkere laag roomboter of kokosolie en een heerlijke mok groene thee. Je dag is al top. De wereld staat voor je open!

Het gaat ook anders

Er zijn echter, hier in Nederland alleen al, duizenden mensen die het minder goed getroffen hebben.
In het ergste geval moeten zij wachten met opstaan, totdat er iemand komt die hen uit bed helpt.
De benen bijvoorbeeld verloren hun functie of een ander lichaamsdeel weigert mee te doen met het leven. Met deze handicaps moeten deze mensen hun hele leven, of een deel van hun leven, de dag mee doorkomen.
Ook voor hen een eitje, Noors platbrood, lekker besmeerd en het kopje thee. Als de hulp daar de tijd voor heeft, om het te verzorgen.
Hun dag is al stuk. Hun wereld staat voor hen open.

Dit is misschien wel een extreem contrast. Er zijn echter veel gehandicapte mensen die zelf heel weinig alleen kunnen, zonder directe hulp. Zij zijn vaak volledig afhankelijk van de goedheid van de medemens. Beroeps of semi-beroeps, de mantelzorger.
Deze verzorgers zetten zich met hart en ziel in om de hulpbehoevende te ondersteunen en te verzorgen. Met liefde en energie!

Plaats in de samenleving

De gehandicapte medemens heeft soms een markante plaats in onze samenleving als briljant wetenschapper, gevierd olympisch sporter of gewoon als liefdevolle en dankbare naaste.

Bijna nooit heeft de gehandicapte bewust gekozen om gehandicapt te zijn.
Wel houden veel gehandicapten hun handicap vaak onbewust in stand. Het is fijn om altijd geholpen te worden, fijn dat er steeds weer positieve aandacht is. Prettig om verantwoordelijkheden aan een ander over te laten. ‘Want met mijn handicapt is verantwoording nemen nagenoeg onmogelijk’.
De bovengenoemde voorbeelden geven aan dat het wel degelijk kan!

Gelukkig is hier in Nederland de kwaliteit van de zorg voor de gehandicapten hoog. Ook al komen de zorgenden bijna om in de bureaucratie, ze blijven met hart en ziel de medemens bijstaan. Dag en nacht, weer of geen weer.
Hulde!

‘Therapeutische’ beweging

Van overheidswege krijgen gehandicapten vaak voldoende therapeutische beweging. Ze worden van het ene loket doorverwezen naar een volgende en terug. En van het kastje naar de muur en terug. Ze krijgen een bijdrage in de onkosten omdat ze er recht op hebben en vervolgens wordt het ze weer afgenomen omdat het recht voor iemand anders geldt. Ofzo.
De gedwongen ziekteverzekering moet ook wel omhoog voor deze mensen want anders kosten ze de maatschappij te veel geld.
Het overgrote deel van de kosten gaat echter naar de bureaucratie.
De verzorgende aan het bed of achter de rolstoel mag het doen voor een schijntje. Qua geld.
Liefde en dankbaarheid is ook veel waard. De huur echter moet (nog) wel gewoon met geld worden betaald.

Belang

Ieder mens, gehandicapt en gezond, is (economisch) van belang. Elk levend wezen is een dienaar van de Heersers. Iedereen heeft zijn taak in de maatschappij.
Elke gehandicapte zorgt voor werk. En geld in het laatje. Elke helpende heeft er werk aan. En brengt geld in het laatje. De medicijnen voor de gehandicapte geeft werk voor het vervaardigen ervan. En geld in het laatje. Het afvoeren en reinigen van uitgescheiden medicijnen zorgen voor werk. En geld in het laatje. De rolstoel of scootmobiel moet ook gefabriceerd en geleverd worden. Werk en geld in het laatje. Bij overlijden van gehandicapte of overwerkte zorgende is er werk voor de begrafenisondernemer. En geld in het laatje. (extraatje: de erfbelasting).

Waardevolle deelnemer

De gehandicapte medemens is echter ook gewoon een deelnemer in onze maatschappij. Ondanks dat ze misschien wat minder mobiel zijn kunnen ze een waardevolle bijdrage leveren aan ons allen.
Het zijn ook gewoon mensen zoals jij en ik. Ook voor hen: leef met energie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *