Opruimen

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

De dag na sinterklaas. Meteen maar aan de slag met goede voornemens. Want dat kan altijd, ook al laat nieuwjaar nog even op zich wachten. Elke dag kunnen we onze gedachten weer opschonen. Dit gaat een stuk gemakkelijker als de omgeving ook opgeschoond is.
Het een is eigenlijk afhankelijk van het ander. Of beter gezegd: het een wordt beïnvloed door het ander.
Schoonmaken lijkt eigenlijk wel een dagtaak. Altijd ligt er overal weer stof, liggen er rommeltjes en hebbedingetjes.
Dingen om ons heen geven inhoud en afleiding. Dingen hebben vaak een doel voor ons.
Een steriele omgeving geeft (op den duur) een steriele geest. Een warme, vriendelijke omgeving geeft een warme en vriendelijke sfeer.
Koude, harde geluiden of muziek, geven een kille sfeer.

Even ‘somberen’

Soms zie/hoor ik wel eens van die ‘jochies’ in auto’s. Het lawaai van de bas nog luider dan het lawaai van de ‘sport’ uitlaat. Zij zijn helemaal in hun eigen wereld. Totaal afgezonderd van de wereld om hen heen.
En iedereen moet dat weten! ‘Laat mij met rust, ik ben mezelf niet meer!’ Het gevoel wordt overstemd door de bas en het verstand overschreeuwd door het andere lawaai.
Het is nagenoeg onmogelijk om met deze bestuurders te communiceren. Toch is communiceren voor ons van levensbelang.
Ook, of beter gezegd, juist in de auto.
Nu steeds meer bestuurders zich verschuilen achter gemeen felle lampen, dag en nacht, is er ook veel minder communicatie mogelijk in het verkeer. De tegenligger wordt geregeld even verblind en een seconde uitgeschakeld. De non-verbale communicatie is helemaal weg. Mensen hebben, net als politici, steeds meer de neiging om weg te kijken. Ter bescherming.
Deze ‘veiligheids verbeteringen’ zijn helaas een onderdeel van een agenda waarin een andere wereld wordt voorgeschoteld, dan dat wij, in het algemeen, voor ogen hebben.
Dit onvrijwillig wegkijken geeft spanning in de geest. Veel mensen zullen dit kunnen negeren. Ze slaan het echter wel gewoon op in het onderbewustzijn en daar ‘stapelt’ het zich verder op.
Dit kan zich later uiten in vage klachten en vervelende ziektes.
Maarja, wie dan leeft wie dan zorgt, toch?

Waan van de dag

Het was het plan om dit stukje heel positief te houden. Ik moet duidelijk nog wat oefenen.
Ik merk steeds vaker dat zaken die in het nieuws komen vaak een heel andere bedoeling hebben dan dat het lijkt. Zo wordt er vandaag aandacht besteed aan discriminatie van (nu nog) minderheden op paarse vrijdag. Ook hier speelt een andere agenda een prominente rol. Ook al wil (bijna) niemand daar iets van weten.
Weet wel: ‘alles dat aandacht krijgt, groeit’!
Help de mensen in de buurt die je hulp kunnen gebruiken.
Er een festijn ervan maken, daar is (bijna) niemand bij gebaat.

Rectificatie:
Paarse vrijdag is pas volgende week vrijdag, 13 december.

Opschonen

Het opschonen van onze geest en ons lichaam is de insteek voor vandaag. Met o.a. gezonde en uitgebalanceerde voeding kunnen we onszelf reinigen. Mediteren helpt ook. Lachen (om Snieklaas van gisteren) is gezond. En ook een schone en opgeruimde (openbare) omgeving helpt ons erbij.
Een gezonde geest in een gezond lichaam.
Een gezonde mens in een gezonde wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *