Blote voeten, een weldaad voor lichaam en geest

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
blote voeten

De lente is stevig ingezet. De bomen staan ook hier in het noorden bijna allemaal al weer in het blad. Een merel heeft al het hoogste lied in de vroege ochtend. Het wonder van de schepping laat zich steeds weer aan ons zien.
Met de blote voeten op de koele aarde komen wij echt in contact met deze schepping.

Wij als mensen zijn een onderdeel van deze schepping, samen met alles om ons heen. Alles wat er is op deze wereld, van boom tot schroefje, is een onderdeel van een groter geheel. Veel groter dan dat wij het ons maar kunnen voorstellen.
Er zijn mensen die geloven dat zij deze schepping kunnen overnemen en zij doen er nu alles aan om dat nu ook voor elkaar te krijgen.
En zoals altijd gaat het ze ook nu niet lukken. Ook al zijn er miljoenen mensen die er met hart en ziel aan meewerken.

Het is een valkuil om hier constant weer aan te refereren. Ik ben dus helaas ook een van die miljoenen. Ik kan mijn energie beter in andere dingen investeren. Zaken waar wij allen wat aan zullen hebben.

Om dat te kunnen bereiken is het zaak om contact te houden met de aarde. Zoals in een voorgaande alinea vermeld, kan dat goed door te lopen op blote voeten.
Een goed contant tussen het lichaam en de geest en de wereld om ons heen, is heel belangrijk voor ons. Zonder dit contact is er eigenlijk niets voor ons. Ons lichaam en geest hebben belang bij het contact met de energievelden van de aarde. In onze huidige maatschappij raken wij echter steeds meer geïsoleerd van deze aard-energie. Wij lopen op kunststof schoenen, verplaatsen ons grotendeels op rubber banden en ook de aanraking met anderen en natuurlijke dingen is minimaal.

Aarde-energie

Zo in de lente trekt de tuin, het park ons als een magneet aan. We merken dat het ons goed doet. Voelen de energie weer stromen. We zouden veel vaker het contact met de aarde moeten zoeken. Ikzelf heb het geluk om een redelijk grote tuin te hebben waar ik vrijelijk in kan vertoeven. Als ik wil en als het me uitkomt. Ik weet dat zeer vele mensen op de wereld deze mogelijkheid niet hebben. De vele mensen in de overvolle steden hebben vaak niet echt de mogelijkheid om aarde-energie op te doen.

Gedragen door onze voeten

Een manier om vrij eenvoudig, overal waar nodig, de aarde-energie op te doen is om op blote voeten te lopen. Dit kan ook bijna overal.
Wij zijn de techniek van op blote voeten lopen niet meer gewend. Het lopen zoals het bedoeld is door de schepper.

Onze voeten zijn een wonderlijk mechanisme met vele botjes. De duidelijkste botjes, de tenen, zijn er niet voor niets. Zonder deze tenen zouden wij niet kunnen lopen. De tenen geven ons stevigheid en stabiliteit. Ook een tiental los van elkaar bewegende botjes in de vaste voet hebben (nog) wel degelijk een functie.
Doordat wij, lang geleden al, op schoenen zijn gaan lopen, is de functie van de voet steeds verder uit het zicht geraakt. De voeten zijn aan de schoenen aangepast in de loop van de tijd. We zijn daardoor ook anders gaan lopen waardoor de schoenen weer moesten worden aangepast aan onze voeten. De meest gangbare schoenen waar vooral de jeugd op loopt, heeft zolen die de energie van het lopen moet absorberen. Dit absorberen neemt energie. Voor elke stap die wordt gezet op deze schoenen is extra energie nodig.

Als wij met onze huidige manier van lopen op onze blote voeten zouden lopen dan krijgt ons hele lichaam bij elke stap een opdonder.
In onze huidige loopstijl landen we op de hielen en rollen dan af naar onze tenen. Bij elke stap komt en schokenergie via het hielbeen het lichaam in. Tot in het hoofd aan toe. Elke keer krijgen de botten en het zenuwgestel een dreun. Met schoenen wordt deze energie dus opgevangen en afgevoerd. Met het lopen op blote voeten niet.

Blote voeten, een andere manier van lopen

hardlopen blote voeten

Met blote voeten lopen vraagt om een andere manier van lopen. Eigenlijk zoals we dat al deden toen we nog kind waren en nog geen schoenen droegen. We liepen op onze voorvoet, op onze tenen. (Dat doen we gewoonlijk nu ook nog, alleen figuurlijk.) De vele botjes in de voorvoet zijn ontworpen om de schokenergie van de stap op natuurlijke wijze te verdelen over de hele voet. Dus niet alleen op het hielbeen. Mijn ervaring is dat het hielbeen amper de grond raakt.

De andere techniek van lopen is vrij snel te leren. Na een paar weken wil je niet anders meer, is mijn ervaring.
De techniek is het gemakkelijkst te leren door gewoon op blote voeten te lopen. Beginnen op gras of op zand. De ervaring is dat, zo gauw op blote voeten gelopen wordt, de techniek automatisch wordt aangenomen.
Omdat onze voeten nog niet gewent zijn om zo te lopen, de voorvoetbotjes en de tenen zijn nog stram, is het niet prettig om op harde ondergrond te lopen. Dit is te ondervangen door ‘blotevoetenschoenen’ te gaan dragen. handelsnaam: fivefingers.

Lopen op blote voeten, de schoen die dat simuleert

Bij deze schoenen heeft elke teen, zoals bij een handschoen elke vinger, een eigen omhulsel. Hierdoor komen de tenen wat verder uit elkaar te staan. Wat meer stabiliteit geeft in de voorvoet. Door bij elke stap op de voorvoet te landen, wordt het hele lichaam anders belast. Er komen minder schokken door de wervelkolom en ook de spieren en gewrichten worden op den duur ontlast.
De spieren in de voeten en in de benen zullen anders worden belast en de voet zelf wordt sterker.
Het is dus niet raadzaam om meteen een marathon te gaan lopen op deze schoenen. (Ook al zou je dat misschien wel gelijk willen.) Rustig opbouwen. Net zoals je dat gedaan hebt op de sportschoenen die je nu waarschijnlijk aan zal hebben.

Er zijn op internet aardig wat sites die het gebruik van de ‘blotevoetenschoenen’ uitleggen en promoten. Vast eens interessant om er eens naar op zoek te gaan.
Het mooiste is natuurlijk om gewoon overal op blote voeten te lopen. In onze cultuur is dat nog niet zo gewoon. Echter, omdat we toch onze cultuur al aan het veranderen zijn, kan het lopen op blote voeten ook prima worden ingevoerd. Toch… 🙂
Want lopen op blote voeten is goed voor lichaam en geest.
Heb je ervaring met het lopen op blote voeten of wel je reageren? stuur een berichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *