Dag van de vlaai

Gemiddelde leestijd: één minuut

Dag van de vlaai en de internationale dag van de kunstenaar. Een leuke combinatie. Een vlaai is vaak een kunstwerkje op zich.

Dag van de vlaai

De vlaai is ontstaan in Belgisch/Nederlands Limburg. Toen in 1189 de stad Sint Truiden door een hertog werd belegerd wilden de Sint Truidenaren de hertog op andere gedachten brengen. Zij gaven hem een vlaai, gebakken naar een oud plaatselijk recept. De hertog staakte de belegering, volgens de abt van de abdij van Sint Truiden in een historisch verhaal. Veel later is de vlaai meer bekent geworden door een onderneemster, Maria Hubertina Hendrix, die begin 20e eeuw haar Weerter vlaaitjes aan treinreizigers verkocht, op het station van Weert. Daarmee reisde de vlaai verder Nederland in.

Dag van de kunstenaar

Het doel van de dag van de kunstenaar is: het meer bekendheid geven van de plaatselijke kunstenaar. Kunst is niet alleen een beeldhouwwerk of schilderij. Het kan van alles zijn waaraan te zien is dat degene die het gemaakt heeft er werk en zorg aan besteed heeft. Aan een mooie vlaai bijvoorbeeld.

De dag 25 oktober is gekozen omdat dit de geboortedag was van de bekende Spaanse kunstschilder Pablo Picasso, 25 oktober 1881.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *