Dag van het Veganisme

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Vandaag is de dag van het veganisme.

Definitie van veganisme:

Veganisme is een manier van leven waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van iedere vorm van uitbuiting van, en wreedheid naar, dieren. Dit geldt voor zowel eten als kleding, vermaak en andere doeleinden.

– The Vegan Society

Wereldwijd wordt er door veganisten vandaag de wereld veganisten dag gevierd. De eerste dag dat dit gevierd werd was 1 november 1984 naar aanleiding van de 50 ste verjaardag van de Engelse veganisten bond: ‘The Vegan Society UK’

Veganisten gebruiken dus in principe geen dieren voor hun voeding en kleding en hebben , neem ik aan, ook geen huisdieren. Er is wat voor te zeggen uit ethisch oogpunt om geen dieren te gebruiken. Het eten moet dan bestaan uit volledig plantaardige voeding en ook de kleding dient volledig plantaardig te zijn.

Bij de voeding stuiten de veganisten wel op wat probleempjes met bijvoorbeeld vitaminen. Vitamine B12 bijvoorbeeld komt alleen voor in dierlijke producten. Ook ijzer wordt door het lichaam veel beter opgenomen uit dierlijke producten dan uit plantaardige. B12 is een essentiële vitamine en ook ijzer is, in kleine hoeveelheden, nodig om gezond te blijven. Vitamine B12 kan ook uit zeewieren worden gewonnen. Alleen is deze vorm van de vitamine voor de mens niet functioneel. IJzer kan iets makkelijker uit planten worden gehaald door extra vitamine C te gebruiken. Het kan overigens voor bijna niemand kwaad om extra vitamine C te gebruiken voor een betere gezondheid. De voeding van veganisten kan ook makkelijk te weinig vitamine B2 en calcium bevatten. Deze twee vitamines komen vooral voor in zuivel.

De veganisten in mijn kennissenkring vind ik niet zulke prettige mensen. Ze zien er ongezond uit en gedragen zich niet zo prettig.

Bron: o.a. vitamine-info.nl

Ook: dag van de dode link.

Een dode link is een doorverwijzing in een website waar geen content achter zit. Alleen de bekende 404 pagina. Deze pagina doet veel mensen besluiten de bezochte website te verlaten. Dat is niet handig want een website is bedoeld om te worden bekeken.

Voor de dag van de dode link, 1 november, is gekozen voor dezelfde dag als de Mexicaanse ‘dag van de doden’.

Bron: dagvandedodelinks.nl

Ook: Halloween

Halloween is oorspronkelijk een feest ter voorbereiding voor de verering van alle heiligen en zielen. Aller heiligen avond of, in het Engels, All Hollows eve(ning), halloween. Heden ten dage is het meer een commerciële gebeurtenis waarbij kinderen geleerd wordt om te bedelen voor snoep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *