Keto en Epilepsie

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
mm

Keto en epilepsie

In dit artikel wordt de stoornis epilepsie nader belicht. Hier wordt uitgelegd wat epilepsie is en hoe het kan worden behandeld. Er is heel veel over geschreven. Al zeer veel onderzoeken naar gedaan door de jaren heen. En er zijn vele behandelmethoden. Hier gaan we vooral in op de behandelmethode met ketogene voeding.

groente, pepertjes en avocado

Epilepsie

Epilepsie, ook wel vallende ziekte genoemd, is een storing in de hersenen, waarbij overmatig ongecontroleerde elektrische prikkels worden afgegeven. Dit kan opvallend zichtbaar zijn doordat bijvoorbeeld iemand opeens bewusteloos raakt en spier trekkingen heeft. Of, meer subtiel, bijvoorbeeld kleine spiertrekkingen heeft en ineens niet meer uit zijn woorden kan komen. Epilepsie is niet altijd gemakkelijk te herkennen. En is te verwarren met andere stoornissen in de hersenen.

De stoornis kan in alle lagen van de bevolking voorkomen en in alle leeftijdsgroepen. Meestal vindt de stoornis plaats in de leeftijdsgroep van onder de 20 jaar. Boven de 60 jaar is de kans op het krijgen van epilepsie weer groter. Dit omdat dan de cellen in de hersenen minder snel vernieuwd zijn. Er is spraken van epilepsie als er meerdere keren een aanval is geweest.

Een klein beetje geschiedenis

De eerste verslagen over epilepsie komen voor in Assyrische teksten van bijna 2000 jaar v C. Ook zijn er aanwijzingen gevonden in oude Griekse medische teksten in de tijd van Hippocrates, circa 460 v C. De mensen met epilepsie werden toen vaak als goddelijke wezens vereerd.

In de 18e en 19e eeuw heeft de medische wetenschap grote ontwikkelingen doorgemaakt. En is er zeer veel onderzoek naar epilepsie gedaan. Wereldwijd hebben honderden mensen zich met de onderzoeken bezig gehouden. Nadat de EEG (electro-encefolografie) ofwel, het hersenfilmpje, werden ontwikkeld was de storing ook in de hersenen zichtbaar te maken. Er is nu heel gericht te zien in welk deel van de hersenen de storing plaats vindt. In de beginstatus werd epilepsie met hersenoperaties behandeld.

Later zijn er steeds meer medicijnen ontwikkeld om de epilepsie in bedwang te houden. Tot op de dag van vandaag worden er nog nieuwe anti-epileptica ontwikkeld. Een natuurlijke methode, die begin 1900, gebruikt werd is het ketogene dieet. Echter is deze methode door de komst van medicijnen op de achtergrond geraakt.

Enkele oorzaken van epilepsie

Epilepsie kan verschillende oorzaken hebben zoals (aangeboren) hersenletsel, infecties, vaccinaties en hersentumor. De oorzaak is meestal moeilijk vast te stellen omdat de diagnose vaak na de aanvallen pas kan worden vastgesteld. Ook zijn er factoren die de epileptische aanvallen kan uitlokken. Dit zijn onder meer: slaaptekort, letsel aan het hoofd, medicatie en andere toxische processen. Door voortdurend medisch onderzoek komen er meer oorzaken naar boven.

Kinderen met epilepsie

De stoornis vindt nog wel eens plaatsop kinderleeftijd. Als de stoornis niet goed is behandeld, kan het gevolgen hebben voor de rest van het leven. Omdat de hersenen nog volop in de groei zijn en vatbaar voor storingen. Dit komt omdat de hersencellen en zenuwcellen nog niet genoeg zijn uitontwikkeld. Het is belangrijk dat de epilepsie bij kinderen in een vroeg stadium wordt herkend en behandeld. Het herkennen van de symptomen is vaak lastig omdat deze nogal eens heel subtiele vormen hebben. In 1997 is er in de verenigde staten een film verschenen die deze problemen, gedramatiseerd, in beeld brengen. De film geeft inzicht in wat er zoal kan gebeuren in de leefomgeving van een kind met epilepsie. De film, ‘first do not harm’ is op YouTube te vinden en de moeite waard om te bekijken. (Er is geen Nederlandstalige ondertiteling zover ik weet. jvw)

Vasten en ketogene voeding

gezond eten

De eerste keer dat ketonen werden gevonden was in de jaren 20 van de vorige eeuw. Bij studies van kinderen met epilepsie kwamen de ketonen in beeld. De methode die bij deze studies in eerste instantie werd gebruikt, het vasten of de onthouding van vast voedsel, was ook al zo’n 500 jaar bekend. Met vasten werden allerlei stoornissen behandeld. Stoornissen als artritis, kanker, diabetes en ook epilepsie.

Met vasten komen er weinig of geen voedingsmiddelen binnen , waaronder koolhydraten. Maar ook weinig andere voedingsstoffen. Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose. De cellen zetten deze glucose om in energie. Doordat er te weinig glucose voor handen is, gaat het lichaam een andere energie bron aanwenden.

In 1921 werd, in de verenigde staten, de vasten therapie als algemene behandeling voor epilepsie aanvaard. De resultaten met vasten waren wisselend. Sommige mensen waren voor altijd van de stoornis af. Bij andere moest er na enige tijd weer een vasten programma worden opgestart.

Ketogene voeding

Om dus toch de benodigde voeding te krijgen, gaat het lichaam over op vetverbranding. Dit vet is zowel op geslagen in het lichaam als dat het van buiten komt, via de voeding. De ketogene voeding is gebaseerd op een grote hoeveelheid gezond en zuiver vet.

Ketonen

Bij de verbranding of ontbinding van vet in het lichaam worden er in water oplosbare verbindingen gevormd. Dit zijn ketonen. (Chemische benamingen: beta-hydroxybutyraat, acetoacetaat en aceton). Ketonen zijn een meer geconcentreerde bron van energie en werken veel efficiënter dan glucose. Dit komt omdat ketonen geen andere stof, in dit geval insuline, nodig hebben om in de cel te kunnen komen. Een andere belangrijke eigenschap van ketonen is dat deze de neuronen in de hersenen beschermen. Neuronen zijn cellen in de hersenen die elektrische signalen kunnen uitzenden, ontvangen en verwerken. Hierdoor verhelpen ketonen de kortsluiting in de hersenen en zullen de epileptische aanvallen verminderen. De hersenen kunnen zich herprogrammeren en zichzelf genezen. Hierdoor wordt ook voorkomen dat er nog epileptische aanvallen zullen voorkomen. In een ander artikel op deze website wordt over ketonen meer verteld.

opengewerkt neuron
opengewerkt neuron

Welk vet is gezond

De ketogene voeding bestaat voor een groot deel uit vetten. In een ander artikel komt er meer achtergrond informatie over. Vetten worden in het lichaam op een andere manier verwerkt dan koolhydraten en eiwitten. Het lichaam gaat er dus anders mee om.

Er zijn verschillende soorten vet. De bekende soorten zijn : verzadigd, enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd. Een ander belangrijk vet, om toch zeker te vermijden, is het industriële transvet. Ons is jarenlang voorgehouden dat verzadigd vet slecht is en onverzadigd vet OK. Daarmee is het verzadigd vet in een slecht daglicht gezet. Er zijn echter steeds meer bewijzen dat het allemaal veel genuanceerder is. Verzadigd vet is zo slecht nog niet. En het lichaam heeft het ook nodig.

Industriële vetten

Het is wel zaak om de industriële transvetten zoveel mogelijk te vermijden. Het lichaam kan hier niet goed mee overweg. Vermijden is wel moeilijk want het zit in zeer veel industrieel verwerkte voeding. Ook is de verhouding van de verschillende vetten die gegeten worden van belang. Hier wordt in een ander artikel nader op ingegaan.

Concluderend kunnen we zeggen dat alle natuurlijke vetten in de goede verhouding nodig zijn om het lichaam te onderhouden. Zo heeft de natuur het ook bedoeld.

ketogeen voedingplan

Het is wel van belang dat, als een ketogeen voedingsplan of dieet word toegepast, dat het plan strikt wordt nageleefd. De effectiviteit van het plan verminderd sterk als er afwijkingen zijn in de bereiding van de voeding. Dit komt omdat het lichaam over schakelt van glucose als brandstof naar ketonen. Het lichaam moet zich daar voor opnieuw instellen. Ook hier is het zaak om rustig te beginnen.

medisch onderzoek

Bij een juiste toepassing van de ketogene voedingswijze, zijn er weinig of geen bijwerkingen doch zeker wel goede resultaten. Er is tot nu toe niet veel gedegen onderzoeken over ketogene voeding gepubliceerd in de medische vakbladen. Als gevolg hiervan is de methode moeizaam erkend door de reguliere medische beroepsgroep. De medische wetenschap en de farmaceutische industrie zijn zeer nauw met elkaar verweven. De farmacie is de grootste sponsor van de medische wetenschap. Er is geen winst uit de ketogene voedingswijze te halen voor de farmaceutische industrie.

Hierdoor wordt de indruk gewekt dat deze methode niet goed kan werken want het komt zelden in de officiële publicaties voor. Er zijn echter steeds meer ziekenhuizen en instellingen die toch de ketogene voeding in hun behandelplan voor epilepsie patiënten hebben opgenomen. En daar ook goede resultaten mee behalen.

Wat kan je zelf doen

Zelf kan je ook veel doen om van epilepsie te genezen. Of je kind of naaste van epilepsie af te helpen. Je kan, met de hulp van je behandelend (natuur) arts zelf een ketonen dieet samenstellen. Zo kan je zelf al de hoeveelheid koolhydraten flink beperken. Er zijn steeds meer koolhydraat arme producten op de markt. Lees de ingrediëntenlijst op de producten eens. Zeer leerzaam! Met de inname van minder koolhydraten zal de epilepsie niet genezen. Maar wel verminderen. Op internet is er veel over te vinden. Hier op leef met ernergie.nl verwijzen we ook graag naar mogelijkheden. Vaak ligt de nadruk van de websites op afvallen. Maar zoals je hier hebt kunnen lezen: koolhydraatarme- en ketogene voeding helpt bij veel meer gezondheids problemen. Waaronder ook epilepsie.

Bronvermelding: Nederlands Tijdschrift Geneeskunde 2003;147:2522-6 , ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158257 , ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2902940 , stop alzeimer nu! Dr Bruce Fife , succesboeken.nl,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *