Maandag

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Goedemorgen,
Leuk dat je er bent.
Op deze donkere maandag ochtend komt er toch weer licht. De zon is er altijd en geeft ons altijd de energie die we nodig hebben. Ook op deze dag, die genoemd is naar de maan.
’s Nachts wat minder, overdag wat meer. Zelfs op zo’n korte november dag als vandaag, is er nog genoeg zon om ons van energie te voorzien. Al voelt het misschien anders.

Een maandag is voor bijna iedereen een dag om maar gewoon over te slaan. Een dag waarbij alles weer opgestart moet worden. Materie en geest.
Van oudsher wordt er op de vrijdag de kamer en ook de werkplaats opgeruimd, zodat er op maandag in een opgeruimde omgeving kan worden begonnen.
Dit geeft ook een bepaalde energie. Het wordt makkelijker om op te starten in een opgeruimde omgeving. Alles is op de tast te vinden, de ogen staan misschien nog op de ‘weekend stand’. Het bekende ‘maandagochtend product’ wordt nu (misschien) gemaakt. Als de maker van het product ook op maandag al goed geconcentreerd en gemotiveerd is zal het product even goed zijn als het product van alle andere dagen.

Motivatie

Onze motivatie, of ‘zin hebben in’ wordt door ons onderbewustzijn gestuurd. We hebben vaak als kind al geleerd om een hekel te hebben om weer naar school te moeten op maandag. Een vrij weekend is meestal veel leuker.
Ons onderbewustzijn heeft dit gevoel opgeslagen en omdat het er is, wordt het ook gebruikt. Elke keer op maandagochtend.
We kunnen onszelf echter wel trainen om dit gevoel, deze gedachte, om te zetten in een ander, positief gevoel of gedachte. Alleen al door op maandag ochtend, bij het opstaan, al in jezelf, of liever nog hardop, te zeggen, zoiets als ‘het is vandaag een toffe dag’.
Als je dit elke maandagochtend tegen jezelf zeg, dan wordt de oude gedachte uit de kindertijd overschreven. Eerst met weerstand, later is het een onderdeel van de maandagochtend.

Energie

Ook bepaalde rituelen kunnen helpen. Zoals op kantoor eerst de planten water te geven of een nieuwe bos bloemen op tafel te zetten in de kantine. Vaak is het goed om sleur te vermijden al hoewel het soms wel handig kan zijn om maar gewoon met het saaie werk te beginnen. Verstand op nul blik op oneindig en gaan. Dan komt het ritme erin.
Moet deze methode echter elke keer worden toegepast is het misschien eens handig om een verandering in werk te overwegen. Een nieuwe uitdaging motiveert vaak.
Gemotiveerde mensen zijn vaak ook gelukkige mensen en zijn een aanwinst voor de omgeving. Zij stralen een positieve energie uit. Een aanstekelijke energie.
Mensen die in hun oude, negatieve, patroon zijn blijven steken, zijn wat moeilijker te motiveren. Met positieve aandacht en door een positief voorbeeld te zijn, komen ook deze mensen weer in het nu en gaan gemotiveerd aan de slag.

Verjaardagen o.a.:

  • 1975 Onafhankelijkheid van Suriname
  • 1955 Connie Palmen (schrijfster, filosofe)
  • 1951 Johnny Rep (voetballer, trainer
  • 1944 Maarten ’t Hart (schrijver)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *