Nieuwe dag, nieuwe kansen

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Elke dag weer een nieuwe dag, elke dag weer nieuwe kansen.
De dag begint gewoon, in de natuur althans, als de zon boven de oostelijke horizon verschijnt. Velen van ons zijn dan al actief bezig, vele anderen zullen op deze zaterdag de zon ook niet zien opkomen, omdat ze dan nog slapen. Zo vertragen dikke wolken gevoelsmatig de opkomst van de zon.
Vlak voor zonsopgang is het het koudste moment van de dag, bij constante weersgesteldheid. De zon heeft dan de langste periode veel minder warmte op die plek kunnen uitstralen. Als de zon eenmaal boven de horizon verschijnt begint de warmte van de zon ons weer te bereiken. Ik merkte het vroeger wel, toen ik naar mijn werk ging voor zonsopgang, dat wegen goed berijdbaar waren en net na zonsopgang helemaal wit van de bevroren dauw.

Licht op een gewone zaterdag


Zo op zo’n gewone november zaterdag kunnen velen eindelijk eens doen waar ze anders niet aan toekomen. Je hebt hier maar net iets meer dan 8 uur de tijd voor totdat de zon weer achter de westelijke horizon is verdwenen.
Wij zijn echter niet meer afhankelijk van het zonlicht in onze werkzaamheden. Wij kunnen zelf ons licht opsteken, een lamp aandoen of een kaarslamp aansteken.
Voor onze ogen is kaarslicht een welkome vriend en het felle led-licht een vijand.
We zijn echter zo gewend geraakt aan het felle licht, altijd en overal, dat we de weldaad van minder licht vergeten zijn.

Zonnebril

De zon is ook heel fel, soms zo fel dat we een zonnebril op ‘moeten’. De zon is echter maar voor zo’n 8 uur te zien vandaag. Het felle kunstlicht is er vaak een paar uur eerder en een heel aantal uren daarna. Onze ogen krijgen dan erg weinig tijd om te regenereren en dat merken we op den duur aan overgevoelige ogen en slecht zicht.
Het valt me op dat er zoveel wielrenners met nagenoeg geblindeerde zonnebrillen rondrijden ook al is er helemaal geen zon. Niet zo handig als je de fiets pakt om de gezondheid te verbeteren.
Door namelijk de ogen af te schermen tegen zonlicht, krijgen de hersenen een seintje dat het donker is en gaat het lichaam stoppen met de aanmaak van pigment en vitamine D. Dat aanmaken van de vitamine gebeurt hoofdzakelijk met licht.
Een bril is zo wie zo al een afscherming van de ziel. Er is letterlijk een barrière tussen de ogen en de buitenwereld en het onderbewustzijn ervaart dat ook zo. Vele mensen hebben een bril of ander hulpmiddel omdat de ogen niet zo goed functioneren. Een bril of contactlens dwingt de ogen op één afstand scherp te zien. Het oog zonder hulpmiddelen stelt echter vele malen per minuut op allerlei afstanden scherp. Accommoderen.
Door onze voeding en door het teveel aan fel licht gaat dit accommoderen wel achteruit.
Ik ga hier binnenkort ook een topic over schrijven .

Een gewoon leuke zaterdag

Terug naar de gewone zaterdag. Vandaag gewoon doen wat voor jezelf en voor anderen jou het beste lijkt. Zet je mooiste glimlach op en straal tevredenheid en rust uit. Doe gewoon eens aardig tegen je medemens. Zeg gewoon weer eens hallo (net als eergisteren) en neem even de tijd voor een ander en voor jezelf. Dat kan ook als je vandaag in een winkel moet werken of ergens in een weekend dienst. Het maakt het werk leuker en de medemens zal je meer gaan waarderen.


Eigenlijk zou ik dit ook in het Frans willen schrijven want vandaag zijn er weer honderden lieden die er op uit gestuurd worden om mensen te bedreigen en te mishandelen. In opdracht van een geprogrammeerd staatshoofd.
Ik kan echter allen de wereld rondom mijzelf wat beter maken, en dat is al lastig genoeg, en laat de Fransen maar hun eigen leven leven. Ik wens de mensen die een mooiere en fijnere wereld willen wel veel sterkte in hun streven!

Mmm… ik dwaal steeds af. Er is ook zoveel te doen op een gewone zaterdag.
Een nieuwe dag, nieuwe kansen. We kunnen er steeds weer wat moois van maken als we dat willen.
Dus, veel plezier vandaag en maak er wat moois van.

23 november 2019
zonsopkomst 8:15, zonsondergang 16:32 daglengte 8u 17m

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *