Schrijf de longen uit je lijf

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Soms komen er de meest vreemde ideeën, voor een dagelijks stukje voor deze website. Tegenwoordig vaak gebaseerd op een bepaald thema, dat dan voor die dag is vastgelegd. Een handige kapstok om een stukje tekst op te baseren. Het is echter ook lastig om dan te schrijven voor het doel van deze website: het promoten van een positief leven met veel positieve energie.

Schrijven

Met schrijven wordt het eenvoudig mogelijk om iets te uiten zonder dat er anderen voor nodig zijn. In eerste instantie. Gedachten en ideeën kunnen worden opgeschreven en zo bewaard zijn voor verdere doelen. We schieten allemaal wel eens iets te binnen waarvan we denken, ja dat is het. En dan is het weer weg. Zeker als het kortetermijngeheugen nog niet goed getraind is. Jammer. Door het meteen op te kunnen schrijven wordt en het kortetermijngeheugen gestimuleerd. Dit omdat het bedachte nog eens herhaald wordt en papier is een verlengstuk van het langetermijngeheugen. Een paar woorden zijn vaak genoeg om de hele gedachte weer boven te krijgen. Boeken met non fictie zijn het publieke geheugen. Als iedereen opschrijft wat hij of zij beleefd heeft in de openbare ruimte, of het nu naar was of leuk, blijft dit voor lange tijd bewaard.

Overwinnaars

Onze geschiedenis is geschreven door de overwinnaars. Die er zo hun eigen draai aan hebben gegeven. Als de mensen, die later de verliezers blijken te zijn, de gebeurtenissen hebben beschreven komen de daden van de overwinnaar vaak in een ander daglicht te staan. Zeker als het beschrevene decentraal verspreid is opgeslagen. Het was voor een heel kleine groep een feestje dat bijvoorbeeld in 48v.C. de bibliotheek van Alexandrië door brand was verwoest en vele, daar opgeslagen, boekrollen zijn verbrand. Daar lag alle kennis uit de oudheid, in alle talen, centraal opgeslagen. Ideaal als er een eigen geschiedenis moet worden geschreven.

Dit gebeurt nog steeds. Alles wordt op internet opgeslagen waarvan maar ongeveer 5% daarvan voor ons bereikbaar is. Deze 5% is geïndexeerd, waardoor wij het met de centrale zoekmachines kunnen bekijken. Er is op internet eigenlijk maar ėėn zoekmachine en al de andere plukken daar hun gegevens uit. Het is als verstoppertje spelen op een groot grasveld, midden in het oerwoud. Met daar weer middenin de buutplaats. Voor het overgrote deel van de deelnemers is het grasveld het enige speelterrein, voor een heel klein deel van de deelnemers is ook het oerwoud speelveld. Het oerwoud is donker en eng dus de meesten wagen zich daar niet.

Wat heeft dit met schrijven te maken? Alles wat we schrijven en bedenken is op een of andere manier belangrijk. Ook de onzin dingen die we bijvoorbeeld dagelijks op centrale sociale media zetten. Wij hebben ons zegje gedaan, wij hebben ons kunnen uiten. Onze gedachten en ervaringen zijn met een heleboel anderen gedeeld.

Schrijven is blijven

Door te schrijven kunnen we blijven. Vroeger schreven we elkaar een kaartje als we jarig waren of met kerst. Nu gebeurt dit gelukkig nog, en steeds weer wat meer. We kunnen het ook via de e-mail doen of via een app op de telefoon. De kans is aanwezig dat het door een spam filter of censuur filter wordt tegengehouden. Alles wat we schrijven en lezen op internet kan worden meegelezen. Zeker de berichten in de meer openbare sociale media. Veel mensen zeggen: ‘ik heb niets te verbergen’. Dat is te mooi om waar te zijn.

We schrijven echter onze verhalen op internet omdat we mensen willen bereiken. Onze gedachte en visie willen meegeven. Voor degene die dat willen vernemen. Een schrijver wil zijn boek verkopen en zo mensen bereiken die zijn mening en zienswijze willen lezen, eventueel bekritiseren en dan weer doorgeven aan anderen.

Dagboek

Met het schrijven van een dagboek kan elke dag in het leven van de schrijver worden herbeleefd. Ik ken mensen die al vele jaren een dagboek bijhouden. Soms zijn het hele kunstwerken. Prachtig om te zien. Wat erin staat is voor anderen meestal niet al te interessant maar voor de schrijver vaak wel. Het kan dienen als sleuteltje voor het openen van het langetermijngeheugen (LTG). Met het ouder worden gaan de natuurlijke sleuteltjes naar het LTG langzaamaan verloren. Een dagboek kan zo het LTG bereikbaar(der) houden. Handig ook voor mensen met beginnende dementie.

Wereld COPD dag

De titel ‘schrijf de longen uit je lijf’ geeft een koppeling naar een tweede deel. Vandaag is het Wereld COPD dag. COPD is een afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. In het Nederlands: chronisch obstructieve longziekte. Vroeger ook wel bekent als CARA, een verzamelnaam voor chronische bronchitis, longemfyseem en astma. Tegenwoordig moet alles in het Engels dus word de term CARA niet meer gebruikt.

Mensen met COPD hebben een sterk verminderde longcapaciteit. Hierdoor is het moeilijk om de meest basale dagelijkse dingen te doen zonder uitgeput te raken. Longziekten ontstaan door roken en meeroken, luchtverontreiniging en, heel belangrijk, een sterk verminderd afweer systeem. De bronchiën of longblaasjes raken beschadigd en kunnen geen zuurstof meer uit de lucht opnemen en afgeven aan het bloed. De symptomen zijn o.a. het bekende ‘rokerskuchje’, slijm ophoesten, kortademigheid en continu hoesten.

Door goede voeding, schone lucht, uiteraard niet meer (mee) roken, kan de COPD op den duur verminderen of zelfs verdwijnen. Dit komt omdat het lichaam in gezonde omstandigheden de kans krijgt om weer gezonde longcellen aan te maken die niet gelijk weer worden beschadigd. Een goed immuunsysteem is hiervoor van belang. Door koolhydraat arme voeding en door bijvoorbeeld voldoende vitamines en mineralen wordt het immuunsysteem versterkt. Vroeger gingen mensen met longproblemen naar kuuroorden aan de kust of in gebieden met schone lucht. Het is nu wel moeilijker om een kuuroord te bezoeken. Ze zijn er nog wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *