Wandelen, medicijn tegen vele kwalen?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
mm
wandelen

Na enige tijd van ‘nietsdoen’ ben ik weer gaan wandelen. Dat was wel nodig want ik merkte dat mijn conditie en ook mijn inspiratie op een steeds lager niveau terecht kwam.
Niet echt handig voor een toetsenboordridder. Die moet steeds maar weer goede inspiratie hebben en heel veel conditie.
Nouja, dat stel ik mijzelf zo voor.

In januari van dit jaar is hier ook al een stukje over wandelen verschenen, zie hier en kan de kracht van herhaling worden gebruikt.
Wandelen is een laagdrempelige lichaamsbeweging en is voor bijna iedereen wel op een of andere manier te doen.
De kans op het krijgen van blessures is in het algemeen veel kleiner dan bij andere bewegingssporten. Wandelen kan voor nagenoeg alle leeftijden worden toegepast. Van kinderen die hun eerste stapjes hebben gezet tot aan de oudere die nog vooruit kan komen met de hulp van een rollator.
Voor elke leeftijdsgroep heeft wandelen ook zo zijn specifieke waarden.

Kinderstapjes

wandelen met kind

Kinderen die net hebben leren lopen hebben er al baat bij om kleine stukjes aan de hand te mogen lopen.
De beenspieren en het evenwicht van het kind wordt zo op een rustige manier getraind.
Het buitenzijn geeft het kind de mogelijkheid om dingen te ontdekken die binnen veel minder voor de hand liggen. Kinderen horen, al dan niet bewust, allerlei geluiden en voelen wind en zon. Ook zal het buitenzijn een positieve uitwerking op het immuunsysteem kunnen hebben. Eigenlijk geldt dit niet alleen voor kinderen maar voor alle mensen.
Wat oudere kinderen kunnen al heel goed zelfstandig buitenspelen en komen daardoor ook aan voldoende beweging.

Wandelen naar de Basisschool

Kinderen van de basisschool leeftijd worden steeds vaker met de auto naar school gebracht en ook weer met de auto gehaald.
Zeker in onze dorpen is dit verre van ideaal. Het is veel beter voor het kind en voor de gezondheid dat het kind gaat lopen of fietsen naar school. In het begin kan dat heel goed onder begeleiding. Al heel snel kan dit zelfstandig.
Buiten dat het kind de afstand naar school zelf loopt of fietst en dus beweegt, komt het ook wat langere tijd in de buitenlucht.
Nu is de buitenlucht in de grote steden vaak van matige kwaliteit. Het is echter vaak beter dan de kwaliteit van de lucht in huizen en klaslokalen. Door de kinderen zo veel mogelijk te laten lopen wordt de conditie versterkt en onderhouden, verbetert de doorbloeding van het lichaam en wordt de geest gesterkt.

Middelbare school

tieners wandelen

Jongeren op de middelbare school zullen minder vaak gaan lopen naar school. Vaak omdat de scholen verder weg zijn.
Zeker in de stad wordt er vaak van het openbaar vervoer gebruik gemaakt. Dat is, zeker vandaag de dag, een niet zo wenselijke onderneming.
Mensen in het openbaar vervoer komen ernstig zuurstof tekort en hebben een teveel aan kooldioxide. Niet bepaald goed voor de gezondheid.
Zeker voor jongeren is het van belang dat er gezond wordt gegeten en gezond wordt bewogen. Het jonge lichaam is nog volop in de groei. De hersencellen zijn nog volop in de maak en ook de spiercellen hebben veel beweging nodig.
Wandelen of ander lichte(re) bewegingen kunnen zorgen voor een blijvende conditie. Mogelijk wordt wandelen, of lopen naar school, als suf ervaren. En, ik heb er geen tijd voor. Het is maar wat voor prioriteit er gesteld wordt.

Wandelen naar het werk

Naarmate de mensen ouder worden wordt de prioriteit om te gaan wandelen steeds minder.
Het werk is verder weg en op de meest ongunstige tijden. Niet echt een prettig idee om er naar toe te wandelen.
Toch zou een ochtendwandeling naar het werk de werkzaamheden wel eens kunnen verbeteren. Tijdens het wandelen kan het hoofd leeggemaakt worden en is er nieuwe ruimte voor ideeën. Tevens kan er fit aan de dag worden begonnen, in ieder geval vaak fitter dan dat er net uit de auto gestapt wordt.
Nu we vaker gedwongen worden om thuis te werken kan wandelen een goede afleiding en afbakening zijn tussen het werk en het huisleven. Even ertussenuit, even de benen strekken. Het kan de onderlinge verhoudingen in het gezin en de werkomgeving zeker positief beïnvloeden.

Bewegen op ouder leeftijd

wandelen met rollator

We worden allemaal nog steeds een klein beetje ouder en we blijven ook steeds langer in beweging. Over het algemeen.
Voor de ouder mens is beweging van groot belang. De conditie wordt minder en het wordt steeds moeilijker om te blijven bewegen.
Voor het lichaam en de geest is bewegen een belangrijke bezigheid.
Het is verheugend dat er steeds meer mensen zijn die met bijvoorbeeld een rollator nog redelijk uit de voeten kunnen komen. Door te wandelen met een stok of een rollator kunnen mensen op hun eigen tempo bepalen en ook hun eigen houvast.
Voor oudere mensen waarvan de hartspier vaak minder krachtig is kunnen de beenspieren, tijdens het wandelen, de hartspier helpen om het bloed uit het onderlichaam te pompen.

Dit gebeurt natuurlijk bij iedereen, alleen is het voor ouderen vaak meer van belang.
Het wandelen versterkt de geestelijke en lichamelijke conditie van de ouderen in een vrij korte tijd.
Soms is een dementerende oudere na 20 minuten wandelen al een stuk helderder dan toen ze begon. Heel hoopgevend.

In onze huidige spannende tijd zou het wel eens goed kunnen zijn om meer te gaan wandelen en misschien ook meer te gaan wandelen in manifestaties. Maar dat is wel een andere tak van dezelfde sport. Wandelen verminderd stress.
En minder stress geeft veelal veel verbeteringen bij allerlei kwalen. Een stevige wandeling helpt vaak beter dan een medicijn.