Zomaar wat rituelen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Soms is het wel leuk om even stil te staan bij rituelen die her en der op de wereld worden gehouden.
Rituelen kunnen er zijn er om de saamhorigheid te vergroten en om bepaalde zaken makkelijker in het zicht te krijgen.
Zo is er vandaag in Japan de dag van de meerderjarigheid.
Seijin no hi, meerderjaardigheidsdag.
Op deze dag worden alle jongens en meisjes die dit jaar 20 jaar zijn ceremonieel volwassen verklaard. Veelal gaat dit gepaard met het maken van een heus staatsieportret van de meerderjarige. In de Japanse traditie wordt wat meer aandacht besteed aan volwassenheid.

Bij ons in het westen en hier in Nederland, is de volwassenheid veel ruimer.
De ene keer is een jongere van 18 volwassen, dan is het weer 21 en soms zelf pas bij 25 jaar.
Het gaat hier ook al lang niet meer om de mens, om het individu. Het gaat hier om de economische bruikbaarheid.
Maar dat hoeft geen probleem te zijn, want we zijn gewoon wie we zijn.
Of we nu volwassen zijn of niet.

Verloren dag

Een ander, ook wel gezellig, ritueel is de verloren dag in Vlaanderen.
Vroeger werden de havenarbeiders in Antwerpen op zondagen uitbetaald. Een (groot) deel van het salaris werd dan gelijk in de kroeg besteed.
In die tijd was drie koningen een nationale feestdag en op de zondag na drie koningen werd dat dus meer uitbundig gevierd, in de kroeg.
De maandag erop was er geen geld meer om eten te kopen en gingen de arbeiders bedelen bij de slagers, kroegbazen en bakkers.
Om de mensen toch wat te eten te geven werden er worstenbroden en appelbollen gebakken. De arbeiders konden het niet betalen dus was deze maandag een verloren dag voor de middenstander. Zij verdienden er niets aan.
De dag wordt nog steeds gevierd in de kroegen van Antwerpen. Als je een bezoekje brengt aan de kroeg vandaag, dan is er vast wel een gratis worstenbroodje en/of appelbol te krijgen.

En als je vandaag jarig bent, dan kan je in Antwerpen alvast een deel van je traktaties makkelijk uitdelen. Misschien is zoiets in Nederland ook wel te regelen. En zo niet, dan nodig je gewoon wat draagkrachtige mensen uit om je feestje kracht bij te zetten. (lol)
En je kan toch wel gewoon een gezellige dag hebben, al zou je het wat minder hebben. Samenzijn is belangrijker dan overvloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *