Kerst, bijzondere energie

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

De dagen rondom en tijdens kerst zijn gekaapt door de commercie, lijkt het wel. In vroegere dagen was dit de tijd om samen spelletjes te doen en uiteraard om naar de kerk te gaan, voor de religieuze mensen onder ons.
De nachtmis op 24 december was altijd een dienst met veel mensen waarvan sommige in de gangpaden een staanplaats hadden.
Na eest een tijdlang in de kou voor de deur hebben moeten wachten omdat de dienst ervoor nog niet uit was.
Het was in die tijd ook eigenlijk wel verplichte kost om dan in het kerkgebouw te zijn.
Nu zijn de mensen er wat vrijer in en dan is het grappig om te constateren dat de diensten op kerstavond nog steeds de drukst bezochte diensten van het jaar zijn. Het kerstgevoel trekt toch de mensen naar elkaar toe, om er samen wat van te maken.

Als kind vond ik de kerstmaaltijd na die mis, dus diep in de nacht, wel het leukste van het kerstgebeuren.
Toen kwam er echte roomboter op tafel en echte vleeswaren. Echte kaarsen bij het zondagse servies.
Toen was de echte roomboter nog niet in de ban en er was genoeg. Voor de export. Het was in de tijd van de boterberg, toen de boter voor een habbekrats aan het buitenland werd verkocht. En voor de Nederlander diezelfde roomboter een dure luxe was. Nu is de roomboter nog steeds duur en er zit een labeltje op van ‘oh zo ongezond” want er zit verzadigd vet in en het is niet te patenteren.
Gelukkig weten we nu hoe ‘slecht’ roomboter werkelijk is.
Zo niet? lees het artikel keto en vetten (nog) eens.

Kerst is er nog steeds

Nu lijkt het net of het oude kerstgevoel verleden tijd is.
Dat hoeft natuurlijk niet.
De spelletjes en de legpuzzels kunnen uit het stof gehaald worden. De winkels hoeven niet met de kerstdagen te worden bezocht, ook al zijn ze (bijna) de normale tijd open. Ik weet het, om dit nu te verkondigen is een beetje laat, want er moet toch wel wat in huis zijn voor de dagen.
Gelukkig zijn de meesten nog opgegroeid in een tijd dat de winkels gewoon dicht waren op zon- en feestdagen en dat er dus van tevoren rekening mee gehouden is.

Een boswandeling maken op eerst en/of tweede kerstdag is een heel goed alternatief voor het boodschappen doen. Het ganzenbordspel kan gewoon even door de wandeling worden onderbroken.
Ik schrijf dit nu niet echt uit ervaring want ik had en heb een hekel aan spelletjes.
Voor velen anderen is het doen van spelletjes op deze sfeervolle dagen een groot genot.
En het kan gelukkig nog want voor velen zijn de kerstdagen nog als vroeger. Er is tijd voor elkaar.
En voor de medewerkers in de winkels, die de winkelverslaafde medemens mogen dienen, is het na de winkelsluiting ook gewoon kerst.
Prettige kerstdagen allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *