Het geheugen is je toekomst

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Misschien is ‘het geheugen is je toekomst’ een wat rare kreet. Een andere vorm van ‘de geschiedenis herhaalt zich’. Alles wat er in het verleden heeft voorgevallen is al een paar keer herhaald. De goede en de slechte dingen. De goede dingen worden meestal zeer snel vergeten omdat het ‘gewoon’ is. De slechte dingen houden vaak iets langer de aandacht vast.

Het kortetermijngeheugen (KTG) van de mens is vaak maar een paar seconden tot enkele minuten. Het KTG kan ook maar een beperkte hoeveelheid informatie vasthouden. Volgens psycholoog George Miller kan het KTG maar ongeveer 7 elementen, letters, cijfers, beelden opslaan. Na onderzoek is gebleken dat het eerste deel en het laatste deel van bijvoorbeeld een zin het best wordt onthouden. Het eerste deel wordt in het geheugen meerdere keren herhaald en komt sneller in het langetermijngeheugen (LTG). Het begineffect. Het laatste deel zit nog in het KTG en is gevoelig voor afleiding. Zonder afleiding is het echter nog wel goed te onthouden in de eerste paar seconden. Het recentheidseffect. Het begineffect en het recentheidseffect wordt samen het seriele positie effect genoemd. (bron: wikipedia)

Van dit effect wordt ook gebruik gemaakt in snellezen. Hierbij lees je de eerste drie woorden en de laatste drie woorden in een zin. Door dit veel te oefenen kan er steeds sneller informatie worden opgeslagen in het LTG.

Alzheimer

Bij de ziekte van Alzheimer zijn de cellen in het hersengedeelte waar het KTG is gevestigd beschadigd en/of verschrompeld. Deze mensen hebben (bijna) geen KTG meer. Dit proces van verschrompeling begint al rond het 45 ste levensjaar. De hersenen worden gevoeliger voor stoten en het binnendringen van giftige stoffen. Vaak wordt dementie ‘ineens’ zichtbaar na een val of na een ziekenhuis opname, waar iemand een narcose heeft gehad. In het artikel keto en dementie is nader op Alzheimer ingegaan.

Collecte

Vandaag begint de collecte week voor Dementie onderzoek. Een ‘leuk’ detail: een flink deel van de collecte gaat naar de directeur van Alzheimer Nederland. 134529,- euro.( bron: deondernemer.nl) Maarja, dit bedrag is allang weer vergeten als de collectant op de stoep staat. Dus, mensen geef gul, dan komt er ook misschien nog wat geld vrij voor onderzoek. En… help Alzheimer de wereld uit, begin al jong met ketogene voeding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *